News55

Bra att veta inför vandring med hund

Fjällvandring med hundar. Om du ska ut på vandring med din hund är det viktigt att du förbereder dig ordentligt och packar ned allt ni båda behöver, här är några tips från en veterinär
Om du ska ut på vandring med din hund är det viktigt att du förbereder dig ordentligt och packar ned allt ni båda behöver, här är några tips från en veterinär. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 15 juli 2024Publicerad: 15 juli 2024

Det är många som väljer att vandra i skogen eller i fjällvärlden på semestern, något som även hundar gillar, här är tips till dig som ska ut på vandring med din hund.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det går utmärkt att ta med hunden på vandring, men det kräver en del förberedelser så att vandringen blir positiv både för dig och din hund.

Hundens packning

Det är viktigt att du har med allt som både du och hunden behöver, det menar Sandra Douglas, chefsveterinär på AniCura.

Hon påminner om att både du och hunden behöver ett första hjälpen-kit som innehåller allt från självhäftande bandage och gasbinda till sårtvätt och hundskor.

“Hundens packning bör inkludera handduk, liggunderlag mot markkyla, hopfällbar mat- och vattenskål, hundmat, koppel, halsband eller sele, extra vatten och gärna en leksak”, säger hon i ett pressmeddelande.

ANNONS

Tänk på det här

Här är hennes tips på vad du behöver tänka på när du är på vandring med din hund.

Se till att ha med tillräckligt med vatten, det är särskilt viktigt när det är varmt och om vandringen är ansträngande, se till att ha med extra vatten till hunden och låt den dricka ofta.

ANNONS

Om det är varmt är det viktigt att du håller koll på din hunds temperatur eftersom hundar lätt kan bli överhettade, under de varmaste timmarna bör du hålla hunden i skuggan och se till att den har tillgång till svalkande bad om det är riktigt hett.

Om hunden har ramlat eller passerar hinder som vassa grenar och annat kan den skada sig, var uppmärksam på om din hund visar tecken på smärta eller om den haltar.

Om ni går på steniga stigar kan vassa kanter skada hundens tassar, du kan då använda hundskor och smörja tassarna med tassalva.

Välj aktiviteter och vandringsleder som passar för din hunds ras, ålder och kondition och tänkt på att överansträngning kan göra att hunden blir utmattad eller skadar sig.

Ta regelbundna pauser så att både du och hunden kan vila och dricka vatten.

Hundar kan lätt bli ormbitna och om du misstänker att din hund har blivit biten av en orm ska du bära den och direkt kontakta en veterinär.

Hundar som är lösa i naturen får i vissa fall skjutas

Enligt juristen Nils Hallberg finns det i en del fall en fullt laglig rätt att skjuta hundar som springer lösa i naturen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS