News55

En solförmörkelse kan skrämma hundar och katter

en katt och en hund vid ett fönster. Så påverkas våra husdjur av en solförmörkelse
Så påverkas våra husdjur av en solförmörkelse. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 02 okt. 2024Publicerad: 02 okt. 2024

När solen, månen och jorden hamnar i linje med varandra inträffar en solförmörkelse på grund av att månen då skuggar solen. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt Astrokonsult inträffar solförmörkelser en gång på ungefär 1,6 år, men det är bara på ett smalt band över jordytan som totala solförmörkelser kan ses.

I dag, den 2 oktober 2024, kommer en solförmörkelsre vara synlig på över Påskön och Argentinas och Chiles sydligaste delar, det skriver New York Post.

I Skandinavien inträffar nästa solförmörkelse år 2126, därefter inträffar nästa totala solförmörkelse som kan ses i Sverige den 25 maj år 2141, det skriver Illustrerad Vetenskap.

Solen påverkar djuren

För oss människor kan det vara fascinerande med en total solförmörkelse, men för vilda djur och husdjur, som är beroende av solen för att veta vilken tid på dygnet det är, kan det vara förvirrande, skriver Syravuse University.

Austin Garner, biologiprofessor på College of Arts and Sciences vid Syracuse University i New York, USA, studerar djurs beteenden.

Han berättar att solens upp- och nedgång som dikterar djurens beteendemönster. Många är aktiva under dagen som människor och ökar sin aktivitet efter soluppgången och minskar den efter solnedgången.

Djur som är aktiva på natten har vanligtvis ett motsatt aktivitetsmönster. Många djurbiologer har därför teoretiserat att djur, som svar på en total solförmörkelse ska visa sitt typiska nattliga beteende.

ANNONS
ANNONS

De flesta djur reagerar

Eftersom totala solförmörkelser i en viss region är relativt sällsynta och bara varar under en kort tid, görs sällan studier. Det är dessutom svårt att studera djurens beteende i stora regioner och i stor skala.

Forskare har dock funnit att de flesta djur reagerar på en solförmörkelse genom att börja sina nattliga rutiner när det blir mörkt. 

Viss forskning har visat att tama djur som hundar och hästar, och djur i djurparker, som babianer och flamingos, samt vissa vilda fåglar, uppvisar nervöst beteende under solförmörkelser, 

De kan bli tysta och stilla eller klunga ihop sig och vara särskilt vaksamma. Andra studier har visat att en del djur, som vissa gnagare, vårtsvin och krokodiler, inte alls reagerar på solförmörkelser

Kan oroa husdjur

Solförmörkelser kan påverkar oss och de kan också skrämma och oroa våra husdjur, det skriver New York Post.

“Hundar och katter är mycket känsliga varelser. Våra husdjur behöver mer stöd än du kanske tror under svåra astrologiska händelser”, säger Annie-Mae Levy, certifierad hundtränare på valp- och hundträningsappen Woofz, till New York Post.

ANNONS

Om du ditt husdjur befinner er på en plats där en solförmörkelse inträffar ger Annie-Mae Levy rådet hålla ditt husdjur inomhus under solförmörkelsen.

Håll ditt husdjur inne

“Precis som människor bör hundar inte stirra på solen eller en förmörkelse utan skydd eftersom det kan skada deras ögon. Även om de kanske inte aktivt tittar på solen, kan de nyfikna av misstag titta upp. För att förhindra detta, håll dem inomhus under solförmörkelsens topp”, säger hon till New York Post.

Hon tillägger att om hunden måste vara ute ska du se till att den är i ett område med skugga där solljuset inte syns direkt.

Annie-Mae Levy förklarar att för husdjur kan en solförmörkelse kännas obekant och skrämmande som ett åskväder.

“Hundar kan försöka gömma sig, skälla överdrivet eller bli klängiga när de känner att något konstigt händer”, säger hon till New York Post.

När det gäller katter uppmanar hon hussar eller mattar att hålla sig i närheten eftersom deras närvaro och tillgivenhet kan lugna katten om den blir orolig.

Katt gick nästan 140 mil för att komma hem

När katten Rayne Beau var med sin familj på en campingresa, cirka 140 mil hemifrån, blev han skrämd och försvann, men han hittade hem igen, i alla fall nästan.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS