News55

Forskare undersöker om hundar kan förutse vulkanutbrott

En hund sitter på toppen av ett berg. Med hjälp av små elektroniska sändare ska forskare undersöka om hundar och andra djur kan förutsäga naturkatastrofer som jordbävningar och vulkanutbrott
Med hjälp av små elektroniska sändare ska forskare undersöka om hundar och andra djur kan förutsäga naturkatastrofer som jordbävningar och vulkanutbrott. (Foto: Andreas Schnabl/Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 04 dec. 2024Publicerad: 04 dec. 2024

Kan hundar, getter och andra djur förutsäga jordbävningar och vulkanutbrott? Det är något som ett team av forskare nu ska börja undersöka.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Forskare har anmält tusentals djur till ett program där små sändare som är anpassade till däggdjur, fåglar och insekter ska övervaka dem, det rapporterar Independent.

För att analysera djurens reaktioner på förestående naturkatastrofer ska djurens rörelser, med hjälp av sändarna, övervakas från en satellit i rymden.

Forskarna ska även studera spridningen av sjukdomar, effekterna av klimatförändringar och djurens migrationsmönster.

Getter blev nervösa

För att påbörja arbetet med projektet har forskarteamet byggt en ny liten satellit som ska lanseras nästa år.

“I slutändan hoppas vi kunna skjuta upp en flotta på cirka sex satelliter och etablera ett globalt observationsnätverk som inte bara kommer att ge detaljer om vilda djurs rörelser och djurhälsa över hela planeten utan avslöja hur djur reagerar på naturfenomen som jordbävningar”, säger projektledaren Martin Wikelski vid Max Planck Institute of Animal Behavior i Tyskland till The Guardian.

Tidigare har en studie gjord på getter vid vulkanen Etnas sluttningar funnit att getterna blev nervösa innan ett utbrott och vägrade gå upp mot högre liggande betesmarker.

“De vet i förväg vad som kommer. Vi vet inte hur de gör det, men de gör det”, säger projektledaren, Martin Wikelski till The Guardian.

ANNONS

Varför djur beter sig så här är fortfarande inte känt, men Martin Wikelski föreslår att det kan bero på att när tektoniska plattor rör sig kastas joner från dem upp i luften och att det kan orsaka djurens reaktioner.

ANNONS

Förutspått jordbävningar

På liknande sätt har forskare övervakat hundar, får och andra djur på Abruzzo-bergen i Italien och funnit att de också har reagerat och förutspått sju av åtta stora jordbävningar i området under de senaste 12 åren.

Att sätta små digitala sändare som samlar in analyserbar data på djur har underlättat för forskare att övervaka deras beteenden.

Exempelvis har elektronisk öronmärkning av vildsvin hjälpt till att visa den snabba spridningen av den väldigt smittsamma sjukdomen afrikanska svinpest mellan vild- och tamsvin.

Forskare menar att det kan vara viktigt att veta när ett sjukdomsutbrott inträffar i naturen för att dämpa sjukdomens inverkan på jordbruket.

Kevin Morelle, en forskare baserad vid Max Planck Institutet, menar att det här är banbrytande för övervakning av sjukdomar bland vilda djur.

“På liknande sätt kommer vi att kunna studera djurpopulationer för att avgöra hur de reagerar på habitatförändringar som utlöses av den globala uppvärmningen,” säger Martin Wikelski till The Guardian.

ANNONS

Då tar tekniken hand om ditt husdjur

Det finns en massa teknik som har skapats för att hjälpa oss ta hand om våra husdjur, allt från övervakningskameror till automatiska matskålar.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]