News55

Expert: Hemarbete ger hundar beteendeproblem

En kvinna sitter framför datorn med en hund i famnen. Hemarbete kan göra att hundar blir allt för beroende av sina ägare och därför får problem med separationsångest, men det finns sätt att undvika det
Hemarbete kan göra att hundar blir allt för beroende av sina ägare och därför får problem med separationsångest, men det finns sätt att undvika det. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 18 sep. 2024Publicerad: 18 sep. 2024

De flesta hundägare som jobbar hemifrån är glada över att kunna vara mer med sina hundar, men en expert varnar för att hemarbete kan leda till separationsångest och beteendeproblem hos husdjuren.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nick Jones är expert på hundbeteende och han ser en växande trend med beteendeproblem hos hundar med ägare som jobbar hemifrån, det skriver Dog News.

Blir för beroende

När hundägare spenderar väldigt mycket tid hemma kan hundarna bli alltför beroende av dem.

Enligt en studie från brittiska Royal Veterinary College har hundar som köptes under covid-19-pandemin många beteendeproblem och en tredjedel av dem lider av separationsångest.

Studien uppskattar exempelvis höga frekvenser av separationsångest och aggression mot andra hundar.

Den brittiska välgörenhetsorganisationen Battersea, som räddar hundar och katter, har sett en ökning av hundar med beteendeproblem kopplat till covid-19-pandemin, det skriver BBC.

Nick Jones menar att det är viktigt att hundägare som jobbar hemifrån vänjer sina hundar vid att vara ensamma genom att gradvis lämna dem hemma när de själva går hemifrån.

Hundar som inte vänjer sig vid det kan enligt honom utveckla destruktiva beteenden när de lämnas ensamma, som att de skäller och ylar eller gräver och klöser på golv och inredning.

ANNONS

Det är också viktigt att hundarna vänjer sig vid att träffa olika människor.

ANNONS

Träna hunden så här

Nick Jones tipsar hundägare som jobbar hemifrån att träna sin hund så den vänjer sig vid att lämnas ensam genom att lämna den under korta perioder och gradvis öka tiden hunden är ensam.

Det kommer vänja hunden vid att vara ensam utan att den känner ångest.

Ett bra sätt att minska hundens separationsångest är att se till att hälsa på hunden på ett lugnt sätt när du kommer hem efter att ha varit hemifrån en stund.

Var lugn och tyst i några minuter innan du bekräftar din hund, det hjälper den att lära sig att det faktum att du kommer hem inte är en alltför spännande händelse och det kan minska hundens förväntan och ångest när du är borta.

Du behöver också hjälpa hunden att knyta an till andra än dig så att den lär sig att även lita på andra människor.

Det kan du göra genom att låta vänner eller familjemedlemmar ta hand om den, ju fler människor din hund umgås med, desto mer självsäker och avslappnad blir den.

ANNONS

Låt inte din hund följa dig som en skugga var du än går i hemmet och när du jobbar bör du regelbundet ta pauser då hunden och du är i olika rum.

För att uppmuntra din hund till att aktivera sig på egen hand kan du ge den ett tuggben som håller länge, eller en leksak som den tycker om, det kan hjälpa hunden att inte bli för beroende av dig.

Därför äter inte hunden när du är borta

Har du märkt att din hund som vanligtvis är matglad plötsligt slutar äta så fort du går i väg? Till vardags kanske det inte är något större problem, men när det vankas semestertider blir det inte lika kul.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS