News55

Så hjälper du en rädd och osäker hund

En hund får uppmuntran från sin matte
Hur introducerar man en rädd och osäker hund för nya människor och nya hundar? Två hundexperter vet hur du kan göra. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 05 juli 2024Publicerad: 05 juli 2024

Om din hund är skygg och osäker kan det vara stressande för den att introduceras för nya hundar och nya människor, så här kan du få hunden att känna sig tryggare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det kan vara utmanande att ha en rädd och osäker hund som gömmer sig när nya människor kommer på besök, det skriver Care.

Du vill så klart att din hund ska känna sig trygg och säker, samtidigt som du inte vill att hundens osäkerhet ska göra att den inte träffar nya människor eller nya hundar.

Elva tips från experter

Donna Rose Whitney, ägare och huvudtränare på Tailwaggers Dog Training i Fairfield i Maine, USA, säger att det bör vara en långsam process att introducera en osäker eller rädd hund för nya människor.

Här är fem tips på hur du introducerar hundar för nya människor på ett bekvämt sätt som inte känns hotfullt för hunden.

 1. Veterinären Jessica Gramlich ger rådet att om en eller flera personer som din hund inte känner kommer hem till dig, bör du hålla hunden instängd tills alla har kommit till rätta och satt sig ned.
 2. Donna Rose Whitney säger att du aldrig bör låta en för hunden okänd person närma sig, prata med eller röra din hund förrän den själv tar det första steget och signalerar att den här typen av kontakt är acceptabel.
 3. Be den nya personen hålla fram hundgodis eller tappa det på golvet nära sig, utan att söka ögonkontakt med din hund. Personen bör stå eller sitta på huk med sidan mot hunden.
 4. Donna Rose Whitney påpekar att om du belönar din hund när den fortfarande visar rädsla eller osäkerhet kommer du fördröja hundens framsteg och öka sannolikheten för att den kommer att fortsätta visa osäkerhet och rädsla.
 5. Om din hund lockas av godsakerna din gäst erbjuder kommer den så småningom känna sig tillräckligt säker för att närma sig den nya personen. Det kan dock ta ett tag så ha tålamod. Försök aldrig skynda på den här processen eftersom det kan förvärra din hunds rädsla eller osäkerhet.

Om din hund är rädd och osäker inför andra hundar kan du hjälpa den att känna sig bekväm genom att börja med: “positiv förstärkning, motkonditionering och träning med en känd vänlig, lugn hund”, säger Jessica Gramlich till Care. 

Här är sex tips som hjälper dig att introducera din hund för en ny, potentiell, hundkompis.

ANNONS
 1. Se till att börja den här processen i en kontrollerad miljö där det inte finns mycket som kan stimulera eller distrahera din hund.
 2. Både Donna Rose Whitney och Jessica Gramlich säger att du bör börja med att introducera din hund för en självsäker och väl socialiserad hund, eftersom det kommer hjälpa dig att lära dig hur du ska hantera den här typen av introduktioner.
 3. Se till att båda hundarna är ordentligt kopplade och håll avstånd till den andra hunden i början. Belöna din hund när den är lugn. Gå sedan långsamt fram mot den nya hunden. När hundarna till slut möts kan du låta dem nosa och cirkla runt varandra. Efteråt bör du gå därifrån med din hund.
 4. Under hela introduktionsprocessen ska du belöna din hund när den visar ett självsäkert beteende, det kommer ge din hund en positiv association med att träffa nya hundar.
 5. Håll inte kopplet stramt. Enligt Donna Rose Whitney kan du orsaka en negativ reaktion hos din hund om du håller kopplet stramt och kort eller drar isär hundarna.
 6. Beroende på hur osäker eller rädd din hund är kan du behöva upprepa den här introduktionsprocessen flera gånger för att hunden ska känna sig riktigt trygg runt andra hundar. 

Viktigt om du ska ta med hunden på utlandsresan

Det går bra att ta med hunden på utlandsresan, men det är viktigt att ta reda på vilka regler som gäller för det land ni ska resa till.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS