News55

Ta hand om ditt husdjurs munhälsa

En katt och en hund ligger i gräset. Katter och hundar kan drabbas av munsjukdomar, men djurägare försummar ofta sitt husdjurs munhälsa
Katter och hundar kan drabbas av munsjukdomar, men djurägare försummar ofta sitt husdjurs munhälsa. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 21 aug. 2024Publicerad: 21 aug. 2024

Husdjurs munhälsa är väldigt viktig, men något som djurägare ofta försummar, trots att förebyggande av munsjukdomar skyddar mot allvarliga komplikationer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är väldigt viktigt att borsta ditt husdjurs tänder regelbundet och det finns numer flera olika tandborstar och tandkrämer som är anpassade för husdjur, skriver Pet é Pop.

Tandkrämerna för hundar och katter kräver inte sköljning efter tandborstningen och de är även säkra om husdjuren skulle svälja dem.

“Förebyggande av munsjukdomar säkerställer inte bara fräschare andedräkt utan skyddar också mot allvarliga komplikationer”, säger veterinären Clarisse Teixeira till Pet é Pop.

Hon är specialiserad på munhälsa vid Taquaral veterinärsjukhus i Campinas, Brasilien.

Paradontit

Den som har vanan att regelbundet borsta sitt husdjurs tänder kan dessutom regelbundet kontrollera djurets tänder och mun och upptäcka eventuella skador eller förändringar i munnen.

Cirka 85 procent av hundar utvecklar inflammationssjukdomen paradontit vid två till tre års ålder, sjukdomen beror på att tandens skyddande epitel bryts ned och den kan leda till tandlossning.

“Parodontit börjar med tandplack och kan utvecklas till allvarligare tillstånd om den inte behandlas,” säger Clarisse Teixeira till Pet é Pop.

ANNONS

Dålig andedräkt är ett av de första tecknen på paradontit och den uppstår på grund av att bakterier i munnen producerar svavelföreningar.

ANNONS

Infektioner

Infektioner i munnen kan ge kraftig smärta när ditt husdjur tuggar så att det får svårt att äta. Det kan också ge blödande tandkött, tillbakadraget tandkött som exponerar tandrötter och inflammation i slemhinnan.

De här problemen kan leda till viktminskning och ge ditt husdjur en försämrad livskvalitet, skadliga munbakterier kan också spridas till olika organ i ditt husdjurs kropp och orsaka systemiska sjukdomar som bakteriell endokardit samt njur- och leverproblem.

Viktiga varningssignaler

Clarisse Teixeira betonar att dålig andedräkt och problem att äta därför är väldigt viktiga varningssignaler om att ditt husdjur behöver medicinsk hjälp.

Hon påtalar att plattnosade hundraser och små raser kräver extra uppmärksamhet på grund av benägenheten att utveckla paradontit.

“Äldre djur med flera sjukdomar och immunbrist är särskilt mottagliga för muninfektioner och medföljande systemiska komplikationer,” säger hon till Pet é Pop.

ANNONS

Hon säger också att du ska undvika att ge din hund ben och hårda föremål eftersom de kan skada tänderna.

Viktigt att borsta tänderna på ditt husdjur

Precis som vi människor kan våra husdjur få plack, tandköttssjukdomar och dålig andedräkt. Därför är tandborstning en viktig del av ditt husdjurs hälsovård.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS