Lammstek är för många ett givet inslag på påskbordet. Men det är inte alla som uppskattar smaken dagen därpå, utan tycker att påskmiddagen är förstörd vid det laget.
Därför smakar din lammstek "kofta" – och hur du undviker det


Mest läst i kategorin
Köttet ha förvandlats från festmåltid till något som påminner om en gammal garderob. Bokstavligt talat.
Gunilla von Heland, mångårig matexpert på Allt om Mat, vet vad det handlar om.
“Lamm ska ätas direkt när det är nylagat. Fettet i köttet förändras när det kallnar och värms upp igen – och det är då den där ”koftasmaken” kommer fram”, säger hon.
Det är särskilt tydligt om man lagat en lite fetare del av lammet, till exempel en grillad stek med mycket insprängt fett. Där blir smaken snabbt instängd och lite unken när man försöker värma resterna.
MISSA INTE: Dold konstskatt i Gamla stan – hittades bakom gipsvägg
Kall lammstek – bästa sättet att ta tillvara rester
Men allt är inte förlorat för den som får över mat från påskmiddagen. Lamm kan faktiskt vara fantastiskt gott som kallskuret, särskilt i rätt sällskap.
Skiva upp köttet tunt, lägg det på en bädd av ruccola, ringla över en vinägrett med citron och dijonsenap, och servera med exempelvis en krämig potatisgratäng eller ett smakrikt grynsallad.
På det sättet slipper du den uppvärmda fettet – och får i stället ett nytt och fräscht smakmöte.
MISSA INTE: Har du koll på dina vaccinationer? Det här bör du göra efter 65
Senaste nytt
Vad påverkar smaken från början?
Det är inte bara värmningen som påverkar smaken på lammkött. Flera faktorer spelar in redan innan köttet hamnar på tallriken: vad lammet ätit, hur gammalt det är, vilken ras det tillhör och till och med om det är kastrerat eller inte.
Yngre lamm har ofta en mildare och mer lättillgänglig smak, medan kött från äldre djur kan upplevas som kraftigt – eller för vissa, ”koftigt” – redan från början.
Tillagningsmetoden har också stor betydelse. Hög värme och grill ger en helt annan smakprofil än långsam ugnsstekning. Och med rätt kryddning – gärna med rosmarin, vitlök och citron – lyfts lammet till nya höjder.
Så undviker du katastrofen med lammsteken i påsk
Om du vill att påsklammets smak ska hålla måttet även dagen efter, är det alltså bättre att servera det kallt än att värma upp det.
Och bäst av allt: med en god sås och lite kreativ servering kan gårdagens middag bli påskens bästa lunch.
Läs mer om ekonomi:
Fritidshus på våren? Så undviker du dyra överraskningar
Här kostar kaffe 1,50 – och har gjort det i över 40 år
Nätbankernas tekniska problem – “Bryter ett löfte mot småspararna”

Frank Kummel är skribent på News55 och skriver om samhällsfrågor som berör.

Frank Kummel är skribent på News55 och skriver om samhällsfrågor som berör.