News55

Nio sätt att äta knäckebröd du kanske inte tänkt på

En kvinna äter knäckebröd och ljust knäckebröd på ett bord.
Knäckebröd är gott att äta som macka, men det finns fler sätt att äta det på. (Foto: Kzenon och grafvision/Getty Images)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 01 juli 2025Publicerad: 01 juli 2025

Knäckebröd är både hållbart och gott och det är många som äter det varje dag, därför finns det massor av olika sätt att äta det på, här är nio av dem.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Knäckbröd är inte bara en macka med pålägg eller en nödlösning när du plötsligt blir jättehungrig, det är också en smaksättare och ett tillbehör, det skriver Aftonbladet Godare.

Smulat eller krossat

Du kan smula eller mortla knäckebröd och använda det som ströbröd till exempelvis gratänger eller fisk, du kan gärna blanda ditt knäckeströ med örter eller ost.

Krossat knäckebröd är gott att ha på filmjölk och yoghurt, om du tillsätter kanel och honung blir det ännu godare.

Av krossat knäckebröd och smör kan du göra en rustik botten till olika sorters matiga cheesecakes, som exempelvis västerbottencheesecake och skagencheesecake, eller till laxröra.

ANNONS

Bryta i bitar

Du kan bryta knäckebröd i bitar som du sedan steker lätt i olja eller smör och använder som krutonger i sallad eller soppa.

Du kan bryta knäckebröd, gärna fröknäcke, i mindre bitar och ära det till baba ganoush, hummus, färskost eller tapenade.

ANNONS

Du kan också använda bitar av knäckebröd som “sked” till gubbröra eller sill, det är gott och håller bättre än tunnbröd.

Knäckepizza

Du kan till och med använda knäckebröd till att göra pizza, då väljer du ett stort, runt knäcke och lägger på ost, tomat och kanske någonting annat gott du vill ha, sedan gratinerar du snabbt i ugnen.

Ett stort runt knäckebröd
Stora runda knäckebröd kan du använda som pizzabotten. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)

Till dessert

Knäckebröd kan också användas till desserter, ett alternativ kan vara att smula dem för att använda som botten i på en söt cheesecake, det skriver Restaurangdeville.

Du kan också krossa det och använda som ströbröd när du gör kladdkaka, sockerkaka eller någon annan kaka.

Läs mer på News55: Den optimala knäckebrödsmackan är enkel

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS
ANNONS