News55

Vi går mot mörkare tider men jag ser ljuset - så här blir sommarmodet 2017!

Artikelbild
Cay Bond
Cay Bond
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 20 aug. 2016

Cay Bond har redan hunnit spana in vår- och sommarlooken för år 2017. I dagens erfarna tanke tar hon med oss till en värld av nya sommarmönster, färger och material.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sommaren är slut, länge leve sommarmodet!

I modevärlden har sommaren knappt tagit slut förrän nästa års vår- och sommarlook presenteras. Först ut är Copenhagen Fashion Week. När det nya modet presenteras i på catwalken i Köpenhamn, förefaller det mer internationellt än när det presenteras i Stockholm av någon underlig anledning. Hit flyger inköpare och press från hela Europa helt frivilligt. Det är helt enkelt närmare för alla.

Men det beror också på att den danska modeveckan också är stadens angelägenhet. Köpenhamns stad inser värdet av mode som attraherar internationella besökare, press och inköpare. Man känner sig välkommen överallt och stämningen är hög. Staden öppnar upp sina kulturhus och välkomnar designerna att presentera sina arbeten i miljöer som anstår modekulturen. Känslan blir inte lika påtagligt kommersiell, det som visserligen är realiteten men som här inbakas i en tilltalande estetik. Mode börjar trots allt med ett konstnärligt arbete icke att förglömma, idé, material, tillskärning och sömnad för att få sin identitet. Den som sedan kommuniceras, inköps, tillverkas och presenteras i butik vare sig den är fysisk eller virtuell för kunden som förhoppningsvis attraheras.

      LÄS MER: Haute Couture: Nyskapande med hantverkskunnande 

Dessutom har “Danish Fashion Institute”, som verkar utåt för den danska klädindustrin, tagit på sig rollen att våga kritisera och förhoppningsvis vara med och förändra denna miljöovänliga bransch till en medvetet etiskt framtidsindustri. “The Fashion Summit” ägde senast rum i maj och världens största företag, aktiva och trovärdiga internationella skribenter och journalister, miljöaktivister inom mode, produktutvecklare samt beslutsfattare samlades då för att tillsammans försöka ventilera och åtgärda ett gigantiskt problem som är ohållbart.

Alla intresserade modeföretag är välkomna att lyssna och följa den reella utvecklingen. Opinionen har vuxit sig stark och nu förändras det mesta på modemarknaden. Denna utveckling präglar naturligtvis också Copenhagen Fashion Week.

Första presentationen ägde rum på “Orangeriet” i vackra Kongens Have en tidig onsdagsmorgon.
Den begåvade hovskräddaren Ole Yde bjöd till en delikat frukost vid ett fantastiskt somrigt blomsterdekorerat långbord medan vi journalister väntade på modenyheterna. Grönsaks-inspirerade små ekorätter serverades på den klassiska Flora Danica-servisen, precis som det anstår ett kungahus. Det finns en extra nyfikenhet på vad Ole Yde har i skjortärmen eftersom den i Danmark så älskade kronprinsessan Marie är en favoritkund. Hon deltar och talar också i “The Fashion Summit” och vill gärna vara en förebild.

    LÄS MER: Cay Bond tar modepulsen på London

ANNONS

Så lämpligt nog presenterade Yde bara några få modeller som en försmak på vad som senare kommer att presenteras i Paris i oktober, men även det återhållsamt. Vi fick se charmfulla plagg i glada färger med eleganta snitt och kvalitetstyger. Ole Yde är kanske Danmarks nu främste modeskapare om man skall se till stil och arbetsprocess och det är inte en tillfällighet att han också har visning i Paris – modets mecka – en utmaning som han klarar perfekt. Han släppte också nyheten att han gjort ett avtal med det anrika silverföretaget Georg Jensen att designa en kollektion smycken i samklang med det bästa i dansk couture.

Min vän, kollega och stadiga sällskap på modevisningarna runtom i Europa, Tina Törnquist och jag är nog alltid lika förväntansfulla när vi startar vårt bevakningsarbete inför en ny säsong i Köpenhamn. Hon, för att välja klädsamma och hållbara arbetsplagg till vår kronprinsessa Victoria inför hennes offentliga framträdanden och jag för att skriva, rapportera och tolka utvecklingen inom design. Vi är oftast rörande överens om vad vi ser. Vi har båda lång erfarenhet och kan genomskåda det mesta såväl som uppskatta det bästa. I Ydes showroom, som ligger i närheten av Amalienborg, fick vi sedan klämma och känna på det vi hade fått oss presenterat. Ett privilegium.

      LÄS MER: Cay Bond i Paris

Vi flänger hit och dit, arbetstakten är minst sagt hetsig, visningsschemat är tight till bristningsgränsen. Men vi är ambitiösa och noggranna. I kvarteren runt Kongens Nytorv i Köpenhamn ligger många spännande mindre design- och smyckebutiker. En av de flottaste är Rebecca Notkin Jewellery som är inspirerad av historien och kulturen och hur detta har påverkat form i alla tider. Hon är fascinerad av arbetet med att skapa något vackert som samtidigt fyller en funktion och alltid kan bäras.

Rebecca är utbildad guldsmed och började sin karriär med att renovera gamla smycken och juveler från exempelvis Cartier, Van Clefs, Boucheron och många fler. Hon öppnade sin egen verksamhet år 2009 på Bredgade. Butiken har blivit en ren skattekista. Smycken hör till det man bär och matchar kläder med. Det har dessutom kommit mer och mer i fokus i samband med modekläder. Därför passar Köpenhamn på att även slå ett slag för smyckekonsten denna vecka.

    LÄS MER: Cay Bond möter Gunnel Lindholm

Svenska Sophie Gyllenhammar presenterade sina nyheter med sitt varumärke Sophie by Sophie i utställningen The Jewellery Room, inrymt i en tom kyrka. Tillsammans med flera av de mest intressanta nordiska smyckekonstnärerna fick vi en överblick av det som är aktuellt. Jag föll för ett fantastiskt spännande grönt halsband som visade sig vara ekologiskt och gjort i ett naturmaterial ur havets botten som såg ut som ett mellanting mellan glas och sten. Havet och vatten ligger nära Sophies hjärta. Hon har dessutom engagerat sitt företag i “Water Aid” och har designat ett specialarmband för ändamålet där förtjänsten oavkortat går till organisationen för rent vatten.

I de tre fullspäckade dagarna, från morgon till kväll, tog vi oss till visningar från den ena stället till den andra. Högt och lågt, beroende på hur etablerade de danska modedesignerna är och därför visar på mer eller mindre chica platser. Saks Potts, ett nytt märke som är på väg med en ny lustfylld look visade i en fabrikslokal. Likaså populära Ganni som presenterade en härligt användbar kollektion av inspirerande klädkombinationer i en konstnärsatelier som de dekorerat med målade jätteballonger. Uniforms for the Dedicated – ett svenskt herrmärke som vår estet och skräddare Rasmus Wingårdh höjt till skyarna med sin säkra tillskärarhand, presenterade på den gamla Börsen, där också svenska Dagmar valde att visa en fin och välgjord kollektion av vackert kvinnligt skurna kläder för den moderna kvinnan.

ANNONS

      LÄS MER: Konst och kommers med Andy Warhol

Det välkända märket Malene Birger lyfte visningsstämningen med en kollektion välsydda och vackert ljust färgade plagg för oss som är i farten och Mark Kenly Domino Tan inramade sin skira kollektion av high fashion med en känsla av sensuell transparens i ett avskilt uterum. Mer profant kändes Baum und Pferdgartens egna butik som miljö, men varför inte? Varför slå på stort med en onödigt dyr lokal när man har en sådan lysande kollektion att visa av glädjespridande kläder med tydlig identitet som vi bara ville ha? Men si det går inte, se men inte röra. Vi får hålla oss till nästa vår. Än så länge har inte den amerikanska marknadens önskan slagit in om att visa och samtidigt sälja. Hetsen som det innebär står designerna ännu så länge emot. Men vem vet vad som sker i framtiden.

Köpenhamn höll regnet borta ända till den sista visningen. Modemärket Lovechild hade den goda smaken att visa i Glyptotekets underbara trädgård. Men ljudet av Tivolis tjutande människor i bergochdalbanan som ligger intill gick inte att förhindra. Kläderna som visades i parken överensstämde till fullo med det kärleksfulla modemärket. Kollektionen var lekfull och lättburen i flickaktiga små mönster. Och när regndropparna började falla – vips, så var paraplyerna framme med det söta modemönstret vilket lämnade kvar en behaglig känsla av att snart är en ny härlig sommar här.

      LÄS MER: Cay Bond på Stockholm Art Week

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS