News55

Stilguide till äldre herrar – hatt är fräckt

Stilguide till äldre herrar – hatt är fräckt
Att våga klä sig i hatt är något som experten rekommenderar alla äldre herrar. Foto: Unsplash
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 31 maj 2024Publicerad: 31 maj 2024

Att klä sig stilsäkert går aldrig ur tiden. Här kan du läsa en experts bästa tips till äldre herrar om hur man kan klä sig elegant utan att det kostar skjortan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En som alltid är stilsäker och elegant är Ingemar Albertsson. Han är känd under namnet “Vintagemannen” och har en stor skara följare i alla åldrar. En hel del äldre, men påfallande även många  yngre män som inspireras av hans sätt att klä sig.

Allt började när Ingemar Albertsson fick en hatt av sin fru i 60-årspresent. När han fick den sade hon: ”Du är inte ung och fräsch längre, nu får du klä dig efter din ålder”. Efter det började intresset för äldre kläder att växa, uppger TV4.

Därefter började han dela med sig av sina stiltips i en blogg. Han kunde inte förutse att han skulle bli “influenser i gubbåldern” som han själv säger. Men idag, 13 år senare, är hans stora passion och intresse för mode närmast en heltidssysselsättning, skriver Icakuriren.

Han har närmare 79 000 följare, håller föreläsningar och har varit gäst i Nyhetsmorgon på TV4 flera gånger.

Kom ut i helt ny stil

Under ett spontanbesök i en av Stockholms vintagebutiker, tillsammans med hustrun Anne-Marie, väcktes verkligen hans stora intresse för second hand-kläder.

ANNONS

“Jag gick in i butiken, klädd i svarta jeans, t-shirt och svart dunjacka – och kom ut i en elegant italiensk ulster i tweed, grön Borsalinohatt och matchande halsduk. Att jag kunde bli så tjusig för bara 800 spänn, mindre än priset på ett par jeans!”, säger han till Icakurien.

Nu delar han med sig av sina bästa tips om hur man kan klä sig stiligt och personligt utan att det blir dyrt. Han har även givit ut boken med titeln “Stil”.

ANNONS

Äldre kan ha mer färg

Tidigare klädde han sig själv mest i vad han kallar för “reklambyråsvart”. Så hans allra främsta stiltips är enkelt: välj plagg med färg.

“När man tittar på hur folk klär sig finns ju snart bara tre färger: jeansblått, svart och urtvättat svart. Det är ju lika sorgligt som att titta på fotografier med gamla gubbar och gummor från slutet av 1800-talet.”, konstaterar han och fortsätter:

“Med färg kan du matcha på ett milt sätt eller kontrastera djärvt eller häftigt. Jag brukar säga att Vintagemannen är ett konstobjekt, och att jag målar med mina kläder. “

Tre tips för mer elegant klädsel

“Börja i liten skala. Sätt på dig en färgglad väst eller slipover i illgrönt, gult eller rött. Köp inte en grå väst från nån gammal kostym, då händer ju ingenting. Sen slår jag ett slag för tweedkavajen – den ger snabbt ett bra helhetsintryck. Sen är det synd att alla går med smutsiga solkiga gympaskor. Ett par ljusbruna läderskor är ju supersnyggt till ljusblå jeans.”, säger Ingemar Albertsson.

ANNONS

För den som vill och vågar sticka ut har han ett enkelt tips:

“Skaffa en hatt! Det är uppkäftigt. Vågar du ha hatt, då vågar du vad som helst.”

Läs vidare:

Eva Wikner, 71, tipsar om mode och stil för äldre

Så inspirerar färgstarka Anna från Hotell Romantik

Expert: Bästa fynden på second hand

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS