News55

Har sällan smakat godare soppa – och inte nyttigare!

musslor
Ulf Elfving har aldrig ätit godare musslor.
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 23 juli 2024Publicerad: 23 juli 2024

Det här är en av de godaste soppor jag ätit. Nånsin. En soppa på musslor, avnjuten nästan vid kanten av den blåa Atlanten. Len och smakrik på en gång, fyllig och lagom krämig.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Lugn, du ska få receptet!

Jag var i Lysekil i veckan och ville inte missa den relativt nya Musselbaren nere i hamnen.

Kolla vilken frestande meny de har:

Musselbaren startade som profilerad restaurang i Ljungskile, fick en namne i form av en toppkrog i Smögen och finns alltså numera även som food-truck i Lysekil. Allt skapat av den flerfaldigt prisbelönte entreprenören Janne Bark. För honom är musslor nästan en religion:

“Musslan är den mest oslagbara klimatarbetaren. Den silar och filtrerar mellan 5 och 10 liter havsvatten i timmen. En enda medelstor musselodling renar omkring en och en halv miljon kubikmeter vatten på ett och ett halvt år. Och den hjälper till att minska övergödningen i havet.”

Tror du att musslan kan vara en viktig del av lösningen på framtida livsmedelskriser?

“Det kan den. Och tillgången på musslor är i stort sett obegränsad.”

ANNONS
ANNONS

Bland världens bästa musslor

Därtill är den ju så god.

De bohuslänska musslorna räknas till världens bästa. För ett år sen blev blåmusslor som odlas i Skagerraks havsvatten i den bohuslänska skärgården ursprungsskyddade av EU. Precis som exempelvis löjrommen från Kalix blivit tidigare.

Janne bark, eller Musseljanne som han kallas, är unik i sin egenskap av oförtröttlig musselmissionär. Hans musselkrogar och musselprodukter (till exempel paketerade, färdigkokta musslor liksom musselburgare, musselfärs, pankofriterad mussla, musselfond med mera) hoppas han ska få nationell spridning. Och han vill gärna att inte minst unga tjejer ska upptäcka vilken näringsresurs musslan är:

“Så många flickor har järnbrist, men musselkost skulle hjälpa dem betydligt.”

Förmodligen gäller det i hög grad också oss äldre.

Erika Karlsson med en hink av världens bästa musslor.

Med sin food-truck drar han också då och då på musselturné från västkusten och inåt landet. Och vi kan även få se honom laga mat med mästerkocken Fredrik Eriksson i TV4:s Nyhetsmorgon vid flera tillfällen.

ANNONS

Gör eget gin

Nå, man måste förstås ha nånting trevligt att dricka till musslorna. Janne tillverkar eget gin! Jag har smakat en variant smaksatt med tång. En art i tångsläktet som påminner om isbergssallad till utseendet – den kallas också havssallad – och har friska smaktoner av citrus. Ett gin som jag gillade mycket, och som finns på Systemet under namnet Fräkne Tång Gin.

En annan produkt från Jannes destilleri Klocktornet i Ljungskile, som med sina nio kvadratmeter är landets minsta, är Årets sillsup. 2024 görs den med tranbär och timjan.

Men det var en liten utsvävning från musslandet (det var väl ett bra ord?). Här kommer receptet på den ljuvliga soppan jag föll platt för i Lysekil i förra veckan, i solen vid det glittrande västerhavet. Den är lätt att göra, se bara till att få tag i så fina och färska musslor som möjligt.

Musselbarens musselsoppa

Tidsåtgång c:a 30 minuter, 4 personer.

300 g musselkött

ANNONS

6 dl grädde

6 dl musselfond

2 dl vitt vin

2 st gul lök

2 st morot

2 st vitlöksklyftor

1 knippe persilja

Salt och peppar

ANNONS

Hacka lök, morot och vitlök. Hetta upp en stor kastrull och fräs lök, morot och vitlök i olja i cirka 3 minuter eller tills allt börjar få lite färg. Tillsätt vin och musselfond, koka i ca 5 minuter. Tillsätt grädde och koka vidare på svag värme i ca 10 minuter eller tills soppan fått fin konsistens. Smaka av med lite salt och peppar. Lägg i musselköttet och servera med hackad persilja.

Om man inte har färdig musselfond får man den man när man kokat musslorna, kanske med lite lök, vitlök och eventuellt en liten chili. Efter 5-8 minuter tar man upp musslorna och silar spadet.

Jag inbillar mig att resultatet blir fylligare om man kokar ihop fonden en stund. Men Janne hälsar att färska musslor har så mycket smak att det knappt behövs.

Jag ska koka just den här musselsoppan snarast. Prova du med! Och så hoppas vi att den smakar lika utsökt även om man inte har Atlanten runt knuten.

Läs även: Världsberömd sallad – en dröm om Medelhavet News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS