Så här kan en enkel potatissoppa bli en delikatess! Det skriver Ulf Elfving.
Ulf Elfving: Soppan som lyser upp slutet av januari
Mest läst i kategorin
Potatissoppa? Delikatess? Jodå, följ bara den västerbottniska matambassadören Ella Nilssons recept.
Tillsammans med 43 andra rätter från Västerbotten står den här soppan på menyn under tre västerbottensveckor på legendariska Grand Hotel i Stockholm just nu.
Ella Nilsson står bakom rubbet. Och där finns vilt som björn, ren och älg, fisk som fjällröding och vildlax och desserter som åkerbär och hjortron. Ganska exotiskt för oss i söder.
Den stora hiten varje år – västerbottensveckorna firar 35 i år – är just potatissoppan. Och den ska göras på mandelpotatis, allt annat är uteslutet.
Jag har ätit den och lagat den och njutit i fulla drag. Här är receptet, Ellas stolthet:
- 0,5 kg tärnad mandelpotatis
- 2 schalottenlökar, finhackade
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 msk smör
- 2 dl vitt vin
- 7 dl grönsaksbuljong
- 2 dl grädde
- salt & peppar
Tillagningen är verkligen busenkel. Men använd exakt de här ingredienserna och gör så här:
Fräs potatis och lök i smör utan att det tar färg. Häll på vin och koka någon minut. Tillsätt buljong och grädde. Koka på låg värme tills potatisen är mjuk.
Mixa soppan och smaka av med salt och peppar.
I originalversionen ska soppan serveras med små tärningar av kokt morot, palsternacka och rotselleri samt lite större tärningar av rökt sidfläsk. Helst från rökeriet i Vindeln, hävdar Ella. Men hon förlåter oss om vi inte hittar just det utan tar annat rökt sidfläsk.
En mustig, krämig mandelpotatissoppa… – kan man tänka sig något som passar bättre i slutet av januari?
Läs mer från Ulf Elfving:
Senaste nytt
Ulf Elfving: Tre supergoda (och enkla) vintergrytor i januari
Ulf Elfving: Klassiska semlans återkomst, med mer mandelmassa!‘
Ulf Elfvings varning inför nyår: “Gör aldrig det här!”
Ulf Elfving: Låt oss fira den viktigaste julen!
Följ med till Sveriges mest unika julbord