Det finns inte en uppsjö metoder för att ta sig igenom den långa, mörka vintern. “Men ett sätt är i alla fall att laga mat”, skriver Ulf Elfving som tipsar om tre grytor i vintermörkret.
Ulf Elfving: Tre supergoda (och enkla) vintergrytor i januari
Mest läst i kategorin
Att laga mat. Det är ju en osviklig humörhöjare! Och vad är bättre just nu än en mustig vintergryta? Här är tre goda tips:
Sandras fläskgryta
En gammal favorit, som alla gillar! Har du nån gång stått framför en spis så behöver du kanske inga exakta mått, det blir supergott även om du varierar mängden ingredienser.
Bryn bitar av fläskfilé (c:a 100 gram per person) i smör, salta och peppra. Låt en näve gul lök mjukstekas, häll den sen över fläskfilén (eller tvärtom). Fyll på med vispgrädde (c:a ½ dl per person eller ta hälften crème fraiche)) och låt koka ihop till simmig konsistens. Lägg ner svarta, kärnfria oliver mot slutet och tillsätt lite brynta champinjoner. Krydda med det du tycker bäst om: timjan, curry, paprikapulver, grillkrydda eller annat. Servera med klippt kryddgrönt, ris eller potatis.
Senaste nytt
Oxkinder bourgignon
Jag har puffat för oxkinder flera gånger. Det är ett fenomenalt kött; djurens eviga tuggande och motionerande av käkmusklerna gör att köttet blir oslagbart mört efter några timmars kokning.
Bryn bitar av oxkind samt rejält med gul eller röd lök. Peppra ordentligt och salta. Tillsätt rejält med billigt rödvin och gärna ett par brynta morötter i bitar. Koka sen i fyra timmar eller tills köttet nästan faller isär. Smaka upp med en-två köttbuljongtärningar och lite soja. Red av lite grann med ½-1 msk vetemjöl utrört i vatten eller rödvin. Avsluta med en ordentlig klick smör.
Man kan komplettera den här grytan med brynt svamp och/eller stekta tärningar av bacon eller rökt sidfläsk om man vill. Men såsen blir så god att jag inte tycker att det behövs.
Kycklinggryta med dadlar:
Receptet kommer från Arla. Och här får du det i detalj:
500 g Kycklinglårfilé
ca 12 st steklökar
8 st Dadlar utan kärnor
1 msk smör
2 1/2 dl grädde
1 tsk kinesisk soja
1 tärning hönsbuljong
1 1/2 msk balsamvinäger
ca 1/2 dl grovhackad färsk persilja
ris
Koka riset enligt anvisning på förpackning. Skär kycklinglårfiléerna i halvor. Skala löken. Dela dadlarna. Bryn kyckling och lök i smör i en stekpanna. Blanda grädde, soja, buljongtärning och balsamvinäger i en gryta. Lägg i kyckling och lök. Låt koka under lock ca 5 min tills kycklingen är färdig. Lägg i dadlar och persilja och koka ett par minuter. Servera grytan med riset.
Den blir super, kan jag intyga! Fast 8 dadlar är lite snålt. Dubbla mängden!
Läs mer av Ulf Elfvings matblogg:
Ulf Elfving: Klassiska semlans återkomst, med mer mandelmassa!‘
Ulf Elfvings varning inför nyår: “Gör aldrig det här!”
Ulf Elfving: Låt oss fira den viktigaste julen!
Följ med till Sveriges mest unika julbord