News55

Ulf Elving: Glad midsommar med ny sill och maskrossnaps.

Nytt recept till midsommar
Vi bjuder på en spännande mix och förslag till årets midsommar. (Foto. Hasse Holmberg/TT/Scanpix)
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 20 juni 2024Publicerad: 20 juni 2024

Julgrisen, nyårshummern och påskharen får ursäkta, men frågan är om något slår midsommaren som ljuvlig mathelg?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Primörerna är färdigvuxna, strömmingen lekmogen och romstinn (men mer och mer sällsynt, dessvärre) och jordgubbarna stora, mogna och saftiga.

Dessutom kan man sitta ute och äta. Förhoppningsvis. Det ska i alla fall mycket regn och kyla till för att vi dukar upp midsommarbuffén inomhus.

Förutom de vanliga klassikerna, inlagd sill, Jansson inkokt lax och strömmingslåda etc. brukar vi prova någon ny sillsort varje år.

Jag har pråmat för tryffelsill och andra kul varianter här på sajten tidigare och har en helt ny idé i år.

Vi var nämligen hos vår granne tomatdrottningen häromkvällen och fick en dip som hon skapat själv, och som var alldeles enastående. Därtill enkel att göra.

Jättegod att doppa chips i – men jag tror att den skulle kunna vara en helt underbar bas till sommarens bästa sill.

Så här ser receptet ut:

C:a 0,5 dl majonnäs
Ca 0,5 dl smetana
C:a 30 blad ramslök, finhackad
1 tsk srirachasås (det är den som är grejen!)
0,5 tsk flytande honung
Lite salt och lite peppar

ANNONS

Blanda runt och låt stå ett par timmar.

Om man inte har tillgång till ramslök föreställer jag mig att man kan använda  en riven klyfta vitlök och lite finhackad salladslök (det gröna). Ska fråga tomatdrottningen.

Som sagt; det blir en härlig dipröra, men nu ska vi prova att vända ner bitar av inlagd sill och låta det stå och dra över natten.

En annan nyhet för i år maskrossnapsen. En rejäl näve maskrosblommor har fått dra i brännvin i två veckor med lite citronskal och en knivsudd honung och ska premiärsmakas på midsommarafton. Förväntningarna är skyhöga!

Ska även prova en hemgjord rabarbersnaps, är övertygad om att den kommer att sitta som en smäck till sillarna.

Annars skruvar vi inte till midsommarmaten eller dryckerna för mycket. Det traditionella brukar vara svårt att övertrumfa.

Glad och god midsommar!


Fler artiklar från Ulf Elving:

Efter finalen: Jag hade fel om allt. News55
Wow, jag hittade ekologiska jordgubbar. News55

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS