News55

Festival med egen korvdrink och lokalt hantverk

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 09 mars 2024Publicerad: 09 mars 2024

Korv är trendigare än någonsin, verkar det som: Årets korvfestival var i stort sett fullbokad redan när den startade. Och korvens smaker blir allt djärvare. Läs mer om det här och ta receptet på årets märkligaste drink, med korv...

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är en rekordfestival som besökarna köar till på Münchenbryggeriet i Stockholm.

Trenderna är glasklara. Marknaden fylls av nya korvsorter och nya smaker. Och små, lokala korvhantverkare slår sig fram i en tätnande konkurrens.

Vi söker också alltmer variation. Testföretaget Taste Worthy har grundligt undersökt vilka smaker som vi är mest sugna på nu:

  1. Korv med västerbottensost och lingon
  2. Korv med karamelliserad lök och kummin
  3. Korv med kantareller och dragon

Det har också röstats om årets korvtopping:

  1. Karamelliserad lök och svamp
  2. Picklade tomater och lök
  3. Avokado och bacon

Om man vill skruva till det, alltså, här var det utpräglade korventusiaster som röstade. Det är ju fortfarande annars inget fel på en vanlig varmkorv med bara bröd och senap…

Stora och små korvfabrikanter samsas på festivalen. Direkt vid entrén mötte jag den strålande Madeleine Lindqvist från Sorunda korvfabrik. Där jobbar nu tre generationer – och storsäljaren heter förstås Lindqvistare, en härlig grillkorv. Yngsta lindqvistaren i korvfabriken är Maddes dotter Maja, 15 år:

ANNONS

Ett annat familjeföretag är Härryda Karlsson. Så här kul har de på jobbet:

Ett företag som slog in på en ny, uppmuntransvärd linje för tre år sen är Lindvalls chark i Strömsnäsbruk. Då lanserade de en helt tillsatsfri korv, nitritfri och utan konserveringsmedel, färg- eller smakämnen. Riktig korv är det passande namnet. Mycket god, kan jag intyga.

Lämpliga tillbehör till korv är det också gott om på festivalen. Jag blev glad när jag mötte en av mina roslagsfavoriter, den lika glada Elin Edlund från Väddö gårdsmejeri, som bl.a. tillverkar finfina KRAV-märkta ostar av mjölk från gårdens egna 70 kossor. Jag smakade med en suck av njutning på deras burgarost med tryffel, som innehåller över 4 procent tryffel – minst fyra gånger så mycket som konkurrerande produkter. Den osten har man nu också förvandlat till en dippsås, perfekt att doppa chipsen i till Melodifestivalen.

Hade också nöjet att delta i en smakprovning och betygssättning före festivalens öppnande. Där var idel korvvänner. Operastjärnan, skådespelaren och göteborgaren Hans Josefsson, som också sjöng egna, fyndiga hyllningsvisor till årets korvpristagare, provade av hjärtans lust:

ANNONS

Man pallar bara några timmar på festivalgolvet, stor respekt till utställarna som står där tre hela långa dagar. Madde Lindqvist på Sorunda har ett tips till alla som har liknande jobb: hon och kollegerna står på en mjuk gummimatta. Bra idé!

Bland det mest udda och i mångas tycke roligaste på korvfestivalen är den speciella drink som skapats till årets event: Pajala sunrise. Receptet: Fem stycken frysta lingon, lika många centiliter vodka – och en korvskiva. Jag smakade den inte men stod bredvid ett gäng glada lapplänningar som njöt i fulla drag av hemlandstonerna.

Och med Pajalas specialare, det nylanserade korvölet och allt annat gott lär det som vanligt ha blivit rejält hög stämning framåt kvällskvisten på denna den nionde korvfestivalen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS