Inför ännu en säsong kan vi se fram emot att grilla tillsammans med familj och vänner under soliga sommarkvällar. Man ska dock inte glömma en sak: Att göra rent grillen efter varje gång.
Glöm inte att rengöra grillen: Bli inte sjuk
Mest läst i kategorin
Det är något speciellt med grillkvällar, kanske lite bestialiskt över det när vi slänger på stora köttsjok på grillen och blandar lite huller om buller med grönsaker. Och visst är det gott när köttjuicer blandas med grönsakernas lite syrligare toner.
Det är vanligt att man lägger på lite av varje på grillen, utan att riktigt planera, speciellt kött och grönsaker. Lite mindre populärt blir det alltid om en stor fiskbit landar bredvid några köttbitar.
Det som inte alla tänker på är att grillen bör rengöras efter varje användning för att undvika bakteriebildning från gamla matrester som man skulle kunna bli sjuk av.
Rengör grillen utan kemiska medel
Efter grillning bör man skrapa gallret fritt från rester som bitit sig kvar. Det går bra att använda sig av en stålborste medan gallret fortfarande är hett. Värmen gör att rester av fett smälter bort och det blir lättare att få rent, enligt Land.
Man kan också lägga gallret i en lite djupare ugnsplåt med kaffe som innehåller vissa syror och därför har en renande effekt.
Det är två beprövade. icke-kemiska rengöringsmetoder som är betydligt hälsosammare än att använda sig av produkter med ammoniak.
Senaste nytt
Coca Cola lika gott som dåligt
Coca-cola, lika gott som det är dåligt, är också ett effektivt rengöringsmedel som man kan ta till när smuts inte vill släppa. Man kan doppa en bit stålull i coca-cola och grugga bort de smutsiga fläckarna. Det fungerar utmärkt.
Gallret inslaget i aluminiumfolie på en het grill
Den här metoden innebär att man slår in gallret i aluminiumfolie och sedan lägger det på en het grill med locket på under 10-15 minuter. Allt fett och matrester smälter bort och sedan kan man skrubba rent gallret från den vita askan som bildas.
Ångtvätt
Om man har en ångtvätt kan man enkelt och snabbt göra rent gallret. Det är en miljövänlig och effektiv rengöringsmetod som fungerar bra.
När grillen är perfekt ren är det dags med en perfekt grillning
“Om man är bra på att grilla kan man i regel undvika matsvinn. Som en tumregel ska en måltid vara mellan 400 och 700 gram totalt,” berättar Sofia Fattori för tidningen Elle. Hon är kostexpert på HelloFresh.
Hon menar att 150 gram kött räcker gott och väl om man serverar grönsaker och sallad till.
1. Perfekt grillning
Bästa sättet att få till en lyckad grillning är synkronisering. Med en bra planering är det inte alls svårt att få till en smakrik och saftig grillning. Man bör tänka på att kött och grönsaker tillagas på lite olika sätt och med olika lång tid på grillen för att de ska bli färdiga samtidigt.
2. Få det klart samtidigt
Grönsaker behöver längre grilltid än kött och ska därför läggas på 10 minuter innan köttet. Grillar man kyckling ska den däremot läggas påen stund innan grönsakerna.
3. Rätt glöd
Man kan börja med att tända grillkolen eftersom det tar 20-30 minuter innan den är klar för grillning – briketterna ska endast glöda. Under tiden kan man passa på att förbereda maten.
4. Undvik bränd mat
Undvik att bränna maten – Håll en temperatur på mellan 150 och 200 grader. Det är bra om om allt kött förutom kyckling behåller en rosa färg i mitten, annars kan det lätt bli lite torrt och smaklöst.
Läs också:
Här är misstagen som männen gjorde vid grillen
Topplistan: Stockholms bästa hamburgare
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.