News55

Glöm inte att rengöra grillen: Bli inte sjuk

Artikelbild
Inför ännu en säsong kan vi se fram emot att grilla tillsammans med familj och vänner under soliga sommarkvällar. Man ska dock inte glömma en sak: Att göra rent grillen efter varje gång. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 05 juni 2024Publicerad: 02 juni 2024

Inför ännu en säsong kan vi se fram emot att grilla tillsammans med familj och vänner under soliga sommarkvällar. Man ska dock inte glömma en sak: Att göra rent grillen efter varje gång.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är något speciellt med grillkvällar, kanske lite bestialiskt över det när vi slänger på stora köttsjok på grillen och blandar lite huller om buller med grönsaker. Och visst är det gott när köttjuicer blandas med grönsakernas lite syrligare toner.

Det är vanligt att man lägger på lite av varje på grillen, utan att riktigt planera, speciellt kött och grönsaker. Lite mindre populärt blir det alltid om en stor fiskbit landar bredvid några köttbitar.

Det som inte alla tänker på är att grillen bör rengöras efter varje användning för att undvika bakteriebildning från gamla matrester som man skulle kunna bli sjuk av.

Rengör grillen utan kemiska medel

Efter grillning bör man skrapa gallret fritt från rester som bitit sig kvar. Det går bra att använda sig av en stålborste medan gallret fortfarande är hett. Värmen gör att rester av fett smälter bort och det blir lättare att få rent, enligt Land.

Man kan också lägga gallret i en lite djupare ugnsplåt med kaffe som innehåller vissa syror och därför har en renande effekt.

Det är två beprövade. icke-kemiska rengöringsmetoder som är betydligt hälsosammare än att använda sig av produkter med ammoniak.

Grillning utomhus är härligt under sommar och höst.
Grillning utomhus är härligt under sommar och höst. Det är framförallt ett trevligt sätt att umgås utomhus. (Foto: Pexels)
ANNONS
ANNONS

Coca Cola lika gott som dåligt

Coca-cola, lika gott som det är dåligt, är också ett effektivt rengöringsmedel som man kan ta till när smuts inte vill släppa. Man kan doppa en bit stålull i coca-cola och grugga bort de smutsiga fläckarna. Det fungerar utmärkt.

Gallret inslaget i aluminiumfolie på en het grill

Den här metoden innebär att man slår in gallret i aluminiumfolie och sedan lägger det på en het grill med locket på under 10-15 minuter. Allt fett och matrester smälter bort och sedan kan man skrubba rent gallret från den vita askan som bildas.

Man ska tänka på att kött och grönsaker behöver olika lång tid på grillen . (Foto: Pexels)

Ångtvätt

Om man har en ångtvätt kan man enkelt och snabbt göra rent gallret. Det är en miljövänlig och effektiv rengöringsmetod som fungerar bra.

När grillen är perfekt ren är det dags med en perfekt grillning

ANNONS

“Om man är bra på att grilla kan man i regel undvika matsvinn. Som en tumregel ska en måltid vara mellan 400 och 700 gram totalt,” berättar Sofia Fattori för tidningen Elle. Hon är kostexpert på HelloFresh.

Hon menar att 150 gram kött räcker gott och väl om man serverar grönsaker och sallad till.

1. Perfekt grillning

Bästa sättet att få till en lyckad grillning är synkronisering. Med en bra planering är det inte alls svårt att få till en smakrik och saftig grillning. Man bör tänka på att kött och grönsaker tillagas på lite olika sätt och med olika lång tid på grillen för att de ska bli färdiga samtidigt.

2. Få det klart samtidigt

Grönsaker behöver längre grilltid än kött och ska därför läggas på 10 minuter innan köttet. Grillar man kyckling ska den däremot läggas påen stund innan grönsakerna.

3. Rätt glöd

Man kan börja med att tända grillkolen eftersom det tar 20-30 minuter innan den är klar för grillning – briketterna ska endast glöda. Under tiden kan man passa på att förbereda maten.

ANNONS

4. Undvik bränd mat

Undvik att bränna maten – Håll en temperatur på mellan 150 och 200 grader. Det är bra om om allt kött förutom kyckling behåller en rosa färg i mitten, annars kan det lätt bli lite torrt och smaklöst.

Läs också:

Här är misstagen som männen gjorde vid grillen

Topplistan: Stockholms bästa hamburgare

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS