News55

Hamburgare mer än bara mat – en vetenskap

Hamburgare
Hamburgarens moderland, USA, har länge varit ankaret i snabbmatskulturen. (Foto: Pixabay)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 11 aug. 2024Publicerad: 11 aug. 2024

Hamburgertrenden håller i sig. Nostalgi och tradition färgar snabbmatsrestauranger allt mer i sökandet efter en autentisk ursprungssmak. Här är några trender som redaktionen tittat på.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Återgång till “pucken”

Den platta hamburgaren har länge varit standard på hamburgerrestauranger, men nu tycks en återgång mot den mer tjockare varianten gälla, åtminstone på lite finare ställen.

”Vi ser att fler och fler vill hitta tillbaka till en mer klassisk ”tjockpuck” som lyfter köttet i högre grad. Överlag ser vi just att många blivit lite nostalgiska nu när omvärlden gått ur askan in i elden de senaste åren. Restauranger förenklar och förtydligar sina menyer och många försöker återskapa klassiska smaker från förr, även om förr snarare innebär 5-10 år sedan i detta fall”, säger Marcus Sjöström, expert på hamburgare, till tidningen Mat.

ANNONS

Hamburgerfestivalen

Ulf Elfvings matblogg på News 55 bjuder på intressanta smakbeskrivningar från besöket på den hittills okända hamburgerfestivalen som har hållit i gång varje år sedan 2016. Köttentusiaster visar upp raffinerade kunskaper i hamburgarens tecken.

Beskrivningen av årets festivalbörjare får det att vattnas i munnen: Nötkött, american cheese, rikligt med bacon, picklad lök och brynt smörmajonnäs i ett burgarbröd med sesamfrön.

Amerika – köttets vagga

Hamburgarens moderland, USA, har länge varit ankaret i snabbmatskulturen med ett oräknerligt antal kedjor som vuxit upp som svampar ur jorden. En del av dem är mer lokala än andra. Den amerikanska hemsidan Eat this Not That har rankat de bästa restaurangerna i sitt slag:

ANNONS

Wendys, Five Guys, Whataburger, in’N’Out Burger, Shake Shack, The Habit Burger Grill, Elevation Burger, Red Robin, Freddy’s Frozen Custard & Steakburgers och Burgerville.

Hamburgare
Entusiaster som Jon Widegren bestämde sig för att importera de bästa smakerna man kunde hitta i hamburgarens moderland. (Foto: Pixabay)

Smakrik studieresa

För 10 – 15 år sedan var det omöjligt att hitta riktigt goda hamburgare i Stockholm. McDonald’s och Burger King hade i stort sett ingen konkurrens, men sedan hände något.

Entusiaster som Jon Widegren bestämde sig för att importera de bästa smakerna som gick att hitta i hamburgarens moderland. Elfving nämner även att Burgerdudes är ett gäng entusiaster som reser runt i världen och rankar hamburgare efter kvalitet och smak.

Widegren begav sig ut på en studieresa och besökte hundratals ställen i USA; från de mest oansenliga diners i ödsligt dammiga avkrokar till de trendigaste restaurangerna med hög kaliber. Syftet var att utforska vad en riktig hamburgare verkligen är; dess konsistens, råvaror och recept.

Trenden har tagit fart i Stockholm

Efter resan grundade Jon Widegren den populära restaurangen Flipping burgers i Stockholm som snurrat för fulla muggar sedan öppnandet.

ANNONS

En rad intressanta hamburgerrestauranger har vuxit fram i Stockholm. Här har Dagens PS listat de bästa:

1. Franky’s & Funky Chicken Food Truck

2. Burgers and Pastrami

3. Bram’s Burgers

4. Barrels Burgers and Beer

5. Stigbergets fot

6. Flippin’ burgers & Rockin’ grill

7. The Border: Burgers vs Burritos & Lily’s Burger

ANNONS

8. Lådan

9. Svenska hamburgerköket

10. Prime Burger Company

Pixabay
Dagens PS har listat de bästa hamburgerrestaurangerna. (Foto: Pixabay)

Trendigt i smakväg

Asiatiska toner är fortsatt populärt i hamburgervärldens Stockholm med smaker som koreanska gochujang med murrig chilihetta.

“Om vi ska blicka framåt så är dock asiatiska smaker en fortsatt stark trend för burgare såväl som för annan street food”, säger Marcus Sjöström.

Inte sunt att bara äta kött

ANNONS

Det har vuxit fram en rad dieter och kostinriktningar, den ena trendigare än den andra. En av dessa varianter är carnivore-dieten. Entusiaster inom falangen äter kött till alla måltider, även till frukost.

Sajten Men’s Health undersökte hur endast proteinintag av det slaget påverkar välmåendet. Skribenten Jack Crosbie gav upp efter ett par dagar eftersom han kände sig utmattad och ständigt hungrig. Hans slutsats: Varierad kost är betydligt bättre för hälsan.

Läs också:

Fördelar och nackdelar med Carnivore-diet

Europas bästa hamburgare kom till Stockholm

Topplistan: Stockholms bästa hamburgare

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS