News55

Kräver varken äggsås eller karl

Artikelbild
Foto: Kent Östlund / SCANPIX
Pia Erlandsson
Pia Erlandsson
Uppdaterad: 29 aug. 2015Publicerad: 29 aug. 2015

– Brukar du ofta äta kattmat?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Frågan kom från mitt äldsta barnbarn som just hade hört ett radioprogram som handlade om hur ont om pengar pensionärerna har det i Sverige. Hon såg ganska hoppfull ut. Jag förstod att min status skulle höjas markant om jag svarade ja på frågan. Så då svarade jag det:

– Ja. Fisk.

Jag gillar fisk. Det är både proteinrikt och gott. Och i sommar har jag fått en ny älsklingsfisk – kummel.

Det började med att jag skulle slå på stort och köpa torskrygg. Det är väldans smaskigt och sanslöst dyrt. Jag pekade på en rygg i fiskdisken och sa att jag ville ha just den.

– Men det är  inte torskrygg, det är kummelrygg, sa expediten och tillade viskande:

– Den är minst lika god som torsken och mycket billigare.

Han hävdade att den seglat upp i sommar som den stora fiskfavoriten. Eftersom den här fiskaffären ligger i Bohuslän tänkte jag att försäljaren nog visste vad han pratade om så jag slog till.

Ändå var jag lite tveksam då jag gick hemåt med kassen. Visserligen sjöng Olle Adolphson redan på 1960-talet, i vaggvisan till Bo Ludvig, om ” kummel med äggsås är mat för en karl”. Men jag är ju ingen karl och äggsås är inte min favorit. Och på 70- och 80-talet kallades kummel för pensionärsfisk för att den var relativt billig. De som hade råd valde bort den för finare fiskar som torsk och lax. Underförstått – kummeln var inte särskilt god.

ANNONS

Men oj, så fel dom hade. Den här långsmala spolformade fisken med sitt karakteristiska underbett har ett gott vitt kött som passar till både kokning och stekning.

LÄS MER: Betor, kvarg och fina fiskar

Så här gjorde jag med min kummelrygg. Jag skar upp den i ett par centimeter tjocka skivor. Hällde upp salt på ett fat och vände skivorna i det, sen fick de ligga och rimma till sig en timme. Därpå kokade jag upp rejält med vatten. Då det började koka lade jag ner fiskbitarna och där fick de sjuda i si så där sex minuter. Klart. Och kanongott. Ätes gärna med riven pepparrot, skirat smör, färskpotatis och sockerärtor.

Men om ni nu fått lust att springa till fiskaffären ska ni komma ihåg att köpa kummel som fångats med garn och helst i Skagerak eller Kattegatt. Kummel som fångats med långlina eller trål ger minus i miljöhimlen. Då är kattmat på burk att föredra. Men å andra sidan, vad vet jag om vad dom burkarna innehåller? Jag tänker inte prova.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS