News55

Matexpert: Det här ska du inte ha i kylskåpet

Artikelbild
Har du koll på vilka livsmedel du bäst bevarar i kylskåpet eller skafferiet? Foto: Unsplash
Mauritza Klingspor
Mauritza Klingspor
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 15 aug. 2023

Vissa matvaror förvarar vi ofta på fel ställe, enligt matexpert.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I ekonomiskt oroliga tider med höga matpriser vill vi göra det vi kan för att hålla maten färsk så länge som möjligt.  Livsmedelsforskaren Sue Bailey har i en intervju med The Sun berättat vilka livsmedel vi ofta förvarar fel. 

– Det är nu viktigare än någonsin att hålla maten färsk längre – och hur du förvarar maten kan ge den några extra dagars liv, säger Sue Bailey till The Sun.

Blir dåligt snabbare

Bröd förvaras bäst i en brödlåda. Att stoppa brödet i kylen gör att det blir dåligt fortare, dessutom blir det torrt och tråkigt. Att lägga brödet i frysen är en god idé för att förlänga livslängden rejält. 

Tomater mår bra av att vara i kylskåpet. Däremot kan det vara ett misstag att lägga dem i kylen för tidigt, om tomaterna inte är helt mogna är det bäst att låta dem ligga i rumstemperatur. Omogna tomater förlorar smak, konsistens och färg i kalla temperaturer.

– Men när de väl är mogna kan kylskåpsförvaring förlänga livslängden, säger Sue.

Något annat som mår bra av att vara i kylskåpet är sylt. Sylt innehåller ofta mycket socker vilket gör att produkten håller sig färsk längre. Men för att förlänga livslängden ytterligare är kylskåpet det bästa alternativet, särskilt om sylten innehåller mindre socker än vanligt.

Håller längre

ANNONS

Förr i tiden kunde en öppnad ketchupflaska förvaras i rumstemperatur eftersom det innehöll betydligt mer socker och konserveringsmedel än det gör idag. En öppnad ketchupflaska hör hemma i kylen, då håller den längre.

När det kommer till potatis så hör den dock inte hemma i kylen, tvärtemot vad många kanske tror. 

– De är definitivt inte anpassade för kylen, förklarar Sue. När man lägger potatis i kylen omvandlas stärkelsen i dem till socker. Så när de sedan tillagas är de inte lika hälsosamma. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS