News55

Så får du i gång din ämnesomsättning

Proteinrik mat
Det är viktigt att inkludera någon form av protein vid varje måltid, men också viktigt att kroppen även får i sig kolhydrater för att täcka det dagliga behovet. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 23 juli 2024Publicerad: 23 juli 2024

Ämnesomsättningen är starkt kopplad till kroppens biologiska klocka. Den fyller en central roll i att omvandla näringsämnen till energi som behövs för att hålla i gång kroppens vitala funktioner.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Därmed har den en viktig roll i hur kroppen underhålls och hur den åldras.

Ju högre ämnesomsättning, desto fler kalorier förbränner man i viloläge. Flera faktorer spelar en viktig roll för att ämnesomsättningen ska bli effektiv: Ålder, aktivitetsnivå, genetik och förstås även många andra faktorer.

Matsmältningen är också knuten till den livsstil man för. Regelbundna måltider, sömn och motion bidrar till att öka ämnesomsättningen, vilket samtidigt hjälper till att reglera vikten.

Rekommenderat är att man äter regelbundna måltider och mellanmål under dagen för att undvika stora svängningar mellan övermättnad och vrålhunger.

Näringsriktig frukost med låg eller ingen sockerhalt

Det är bra att äta en näringsriktig frukost som man blir mätt på. Man bör undvika socker och i stället öka på med protein, fullkornsprodukter, nyttiga fetter och vitaminer.

Sötade juicer och livsmedel med hög sockerhalt är direkt dåligt för hälsan och kan leda till viktökning. Man kan i stället lägga till färsk frukt i yoghurten, vilket blir godare.

Överflödigt socker omvandlas till fett som lagras i levern. För högt energiintag leder slutligen till överfulla fettdepåer i levern, som kan resultera i fettlever, ett allvarligt tillstånd som kan skada levern.

ANNONS
ANNONS

Proteinrik och näringsriktig kost

Man bör inkludera någon form av protein vid varje måltid, men det är också viktigt att kroppen får i sig kolhydrater. Proteinrika livsmedel kräver mer energi att bryta ner, vilket ökar ämnesomsättningen. Ägg, lax och magert nötkött är bra och hälsosamma val.

Starkare kryddor snabbar även på ämnesomsättningen. Cayennepeppar är ett bra exempel: En välsmakande krydda som passar de flesta måltider. Det är bland annat capsaicin som intensifierar energiförbrukningen, ett ämne som finns naturligt i paprika.

Som tumregel bör 25 procent på tallriken bestå av proteiner, 25 procent av kolhydrater och resten av grönsaker och sallad. Det är dietisters allmänna rekommendation.

Näringsriktig frukost viktigt.
Ät en näringsriktig frukost som du blir rejält mätt på. Undvik helst socker och öka på med protein, fullkornsprodukter, nyttiga fetter och vitaminer. (Foto: Pexels)

Drycker med koffein

Att dricka grönt te kan öka ämnesomsättningen tack vare kombinationen av koffein och katekiner, som hjälper till att bryta ner fett till energi. Studier har visat att koffein kan få kroppen att frisätta adrenalin, vilket bidrar till ökad fettförbränning.

Fettet i maten bryts ned till mindre partiklar som tas upp i tunntarmen. Därifrån transporteras de, framför allt som triglycerider och kolesterol, via blodet och lymfvätskan ut till vävnaderna i kroppen där de omvandlas de till energi eller lagras i fettväven. Det beror förstås på kroppens fettförbränning.

ANNONS

Man ska aldrig glömma hur viktigt det är att dricka tillräcklig mängd vatten varje dag. En vuxen person bör dricka mellan en halv liter och en liter vatten.

Ät tillräcklig mängd kalorier

Om man äter för lite kalorier kan det leda till att ämnesomsättningen bromsar in så kroppen kan spara energi, vilket försvårar viktnedgång. Om kroppen hamnar i svältläge, klingar tarmfunktionen av rejält, vilket kan leda till förstoppning och tillfällig viktuppgång.

Vuxna behöver vanligtvis mellan 1 600 och 3 000 kalorier per dag. Det beror förstås på olika faktorer; kön, ålder, längd och livsstil.

Studier har visat att medelhavskost har långsiktiga positiva hälsoeffekter, eftersom man får i sig de näringsämnen och proteiner som behövs för att kroppen ska må bra.

proteiner ska ingå i varje måltid
Om man äter för lite kalorier kan det leda till att ämnesomsättningen saktar ner så att kroppen kan spara energi. (Foto: Pexels)

Rörelse och sömn

Sömn är viktig för allt, ämnesomsättningen inkluderat. Sömnen ger kroppen och hjärnan chans till återhämtning, vilket är nödvändigt. Sömnbrist påverkar nivåerna av ghrelin (hungerhormonet) och leptin (ett hormon som styr mättnadskänslan) på så sätt att hungern ökar.

ANNONS

Det krävs förstås extra energi att utföra saker och hålla i gång kroppen om man är riktigt trött. Därmed blir man också hungrigare.

Om man har ett skrivbordsjobb är det bra att ta kortare pauser med små rörelser och stretching. Snabba promenader är förstås bäst, även arbete i stående position i stället för att sitta ner. Det gör större skillnad än man tror.

Det är viktigt att kroppen får röra sig naturligt. Regelbundna rörelser under dagen håller ämnesomsättningen igång och hjälper till att förbränna kalorier.

Yoga är lugnande.
Meditation, yoga eller enkla andningsövningar kan hjälpa dig att hantera stress. (Foto: Pexels)

Stress

Kronisk stress kan leda till hormonella rubbningar som påverkar ämnesomsättningen. Meditation, yoga eller enkla andningsövningar är bra hjälpmedel för att hantera stress på lång sikt.

Man kan också ägna dig åt lugnande aktiviteter, såsom att läsa eller lyssna på musik som man tycker speciellt mycket om.

Läs också:

ANNONS

Forskare bekräftar: Maten som förlänger livet

Drömmen om den perfekta dieten kan bli verklighet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS