News55

Undvik vanliga tabbarna med dina frukter

frukter
I artikeln får du tips på hur du bäst förvarar dina frukter. (Foto: Anders Wiklund/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 15 aug. 2024Publicerad: 14 aug. 2024

Hur förvarar du dina frukter? På tok för många förvarar sina frukter helt fel – kolla här!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Om vi tar citron så hör den hemma i kylskåpet. Gör du missen att lägga den i en fruktskål i rumstemperatur kan citronen börja mögla redan efter ett par dagar.

Expressen konstaterar att många förvarar sina frukter på fel sätt.

De flesta citrusfrukter trivs bäst i kylskåpet.

Så gör du med bananerna

Men med bananer är det annorlunda.

Bananernas fruktkött blir hårt i för kalla temperaturer. Därför gör du klokt i att förvara bananerna i rumstemperatur. Det tar fram den söta smaken mer.

Även avokado mår bäst av att ligga i fruktskålen i rumstemperatur, men bara till den har mognat.

Får den ligga framme för länge riskerar den att övermogna.

ANNONS

Mango förvarar du i rumstemperatur. Ett tips för att skynda på mogningsprocessen är att linda in frukten i tidningspappr.

Jordgubbar äts med fördel upp samma dag som de inköpts eller plockats.

ANNONS

Och med jordgubbarna

Orensade läggs “gubbarna” i kylskåpet och rensade jordgubbar är det bäst att antingen hugga in på direkt eller frysa in.

“Äpplen och päron håller längre än någon annan träfrukt, skriver Prevention. Om miljön är optimal kan de stå sig i uppåt 4 månader – men det skiljer sig förstås mellan olika arter. Vissa klarar sig längre och andra kortare. Äpplen bör förvaras i kylskåp och gärna under 6 grader. Enligt Livsmedelsverket är en bra kylskåpstemperatur +4 grader. Placera dina äpplen i en plastpåse i grönsakslådan, men håll dem borta från andra frukter och grönsaker. Äpplen producerar nämligen mycket eten som påskyndar mognadsprocessen”, skriver Expressen.

Läs även: Minska risken för hjärtattack med denna frukt News55

ANNONS

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS