News55

Minska risken för hjärtattack med denna frukt

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 22 aug. 2022

Enligt en ny studie minskar risken för hjärtattack rejält om du äter denna frukt ett antal gånger i veckan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den gröna stenfrukten avokado ses allt oftare i svenskarnas hem då den förr i tiden ansågs vara en lyxigare förrätt på finkrogarna. Nu har det kommit en amerikansk studie som visar att de som äter avokado två gånger i veckan löper cirka 20 procents lägre risk att drabbas av en hjärtattack jämfört med de som sällan eller aldrig äter den.

Det enligt en långstudie där över 1000 kvinnor och män deltog. Personerna var helt friska och under 30 års tid fick de fylla i ett frågeformulär om sina matvanor.

Forskarna analyserade innehållet i avokadon och andra livsmedel för att jämföra vilken effekt den hade på hälsan och satte detta i förhållande till deltagarnas hälsostatus över tid. De som åt en halv avokado, cirka 0,5 deciliter, om dagen i stället för samma mängd ägg, yoghurt, ost, margarin, smör eller processat kött (som exempelvis bacon) minskade risken för att drabbas av en hjärtattack med mellan 16 och 22 procent.

– Det är en spännande studie som är oerhört välgjord och omfattande. Någon liknande studie på just avokados effekt på hälsan så här detaljerat finns inte sedan tidigare, så det var roligt att se. Men resultatet var ganska väntat. Avokado är en väldigt nyttig frukt och nu fick vi ytterligare belägg för det, säger Mai-Lis Hellenius, livsstilsprofessor vid Karolinska Institutet, till Aftonbladet Hälsa.

Hon menar att det framför allt är det nyttiga och naturliga fettet i frukten som på sikt kan rädda liv.

– Avokado innehåller mycket av de hälsosamma enkelomättade fetterna, och även de livsnödvändiga fleromättade fetterna. Både typerna av fetter sänker kolesterolvärdet och skyddar hjärtat. Det mättade fettet som finns i kött, ägg, smör och feta mejeriprodukter ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar, det visar mängder av studier sedan tidigare.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS