News55
Detta är en sponsrad artikel

Dags att ryta ifrån: rör inte min semla!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 26 jan. 2017Publicerad: 26 jan. 2017

"Alternativa fakta" - det är förstås fullständigt åt helvete. Alternativa semlor borde vara en uthärdligare företeelse - men jag tycker det är hemskt. För vem vill äta en räksemla, dricka en semmelsmoothie eller pina i sig en lakritssemla? Vad är det för fel på den klassiska semlan? Och varför kan man inte få den året runt?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Varje gång jag knystar om att semlor borde säljas från januari till december, poppar det upp semmeltalibaner och menar att det vore som att häda. En och annan självutnämnd semmelayatolla blir rent rasande och låter som om det borde införas stränga straff för den som inte håller med om att Semlor Endast Får Ätas I Säsong.

Vadå säsong? Vem har bestämt att det är semmelsäsong bara nu och en månad framåt?

Säsong… vilka dumheter! Är mandelmassan enbart ätbar på vintern? Går grädden bara till så här års? Är bullarna för magra på sommaren?

Självklart håller jag med om att vissa saker bara är bäst vissa tider och helst bör ätas just då. Jordgubbar i juli. Kräftor i september. Nässlor i maj. Och så vidare. Men semlor?

Efter påsk är det ju lögn att få tag i en semla. I en blandning av desperation och experimentlust provade jag en gång att djupfrysa semlor fram till midsommar.

Det blev inte bra. Om sanningen ska fram, gick de inte att äta.

Man skulle ha ett sånt där magiskt kylskåp som Ture Sventon förvarade och krympte sina semlor i, av märket Nordpolen.

I väntan på det och på att åtminstone några bagare måtte sluta tänka “i säsong” när det gäller semlor, får man njuta av så många man har samvete till nu, när de finns.

ANNONS

Minns ni förresten forntidens semlor? Här kan man tala om utveckling. I barndomens fastlagsbullar var det väldigt lite grädde – går man längre tillbaka var det ingen grädde alls – och mandelmassan bestod av en sockerbitsstor tärning, som man fick leta länge efter. Inte så kul.

Men semlorna åts med varm mjölk, det har vi knappt tid med i dag. Vilket vi gärna borde, för det är gott!

Dagens semlor som svämmar över av grädde och mandelmassa tycker jag alltså är toppen. Men frågan är hur klassikersemlan ska klara konkurrensen med de alternativa otygen. Förutom de avarter som nämns i ingressen kommer det nu tydligen såväl chipssemlor som korvsemlor, wrapsemlor, munksemlor, marängsemlor, rawfoodsemlor och snoppsemlor (vad det nu är) och annat märkligt. Alla är möjligen fullt ätbara, en del kanske t.o.m. goda – men kalla dem inte semlor!

Kanske läge att bygga en gigantisk mur mot alla främmande semlor som hotar att välla in över oss?

Nä, så här ska det se ut – eller hur:

016

Riktig semla.

 

ANNONS
ANNONS