News55

Ny studie: Här är kosten som ökar risken för höftfrakturer

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 11 aug. 2022

Risken för en höftfraktur är en tredjedel högre bland de som äter en viss kost. Det visar en ny studie.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En ny brittisk studie, publicerad i BMC Medicine, visar att kvinnor som äter vegetariskt är mer benägna att drabbas av höftfrakturer senare i livet, än de som ofta äter kött.

Forskarna analyserade 26 000 kvinnors kostscheman och fann att risken för att vegetarianer bryter höften var en tredjedel högre än för köttätare, skriver The Guardian.

Det är oklart varför risken skiljer sig men enligt forskarna kan det bero på att en del vegetarianer inte får i sig tillräckligt med näringsämnen som är viktiga för ben- och muskelhälsan, som protein och kalcium.

– Budskapet till vegetarianer är att inte ge upp sin kost, eftersom den är hälsosam och miljövänlig, men man bör vara noga med sin planering och inte gå miste om näringsämnen som utesluts när man inte äter kött eller fisk, säger James Webster, forskare vid University of Leeds.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS