News55

Ny studie – Så åldras du av alkohol

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 23 apr. 2024Publicerad: 14 apr. 2022

Länge har vi hört att ett glas vin om dagen kan vara hälsosamt men nu är det annat ljud i skällan. Även måttligt drickande kan vara skadligt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vetenskapliga studier har sedan 1890-talet visat att alkohol kan ha en positiv effekt om det intas i måttliga mängder och att ta ett glas till maten har ansetts varit rimligt och har sagts

kunna förebygga både demens och hjärt-kärlsjukdomar.

Men nu visar en amerikansk studie att även det måttliga drickandet kan vara skadligt för hjärnan, mer än ett glas vin eller öl om dagen ökar risken att hjärnan åldras flera år i förtid, enligt Aftonbladet Hälsa.

Forskarna tagit del av data från Englands biobank med medicinsk information från cirka en halv miljon britter med 36 000 män och kvinnor i åldrarna 40-69 år. Där kunde man se deras hälsostatus och leverne och hur mycket alkohol de förtärde men även deras socioekonomiska förhållanden, tobaksintag och genetik.

Desto mer de drack, desto mer hade hjärnan krympt och åldrats. För en 50-åring som konsumerade två till tre glas vin eller öl om dagen hade hjärnan åldrats med cirka tre och ett halvt år i förtid. Och om man ökar konsumtionen med fyra glas per dag motsvara det cirka 10 års åldrande av hjärnan.

­– Den här studien är väldigt intressant. Att det var så stor skillnad vid endast ett eller två glas om dagen var kanske lite förvånande. Vi vet sedan tidigare att en kraftig alkoholkonsumtion påverkar hjärnan negativt, men nu ser vi att även mindre mängder spelar roll. Det är tänkvärt, säger Sven Andréasson, alkoholläkare och professor vid Karolinska institutet.

Och enligt Socialstyrelsens riktmärke är kan män dricka upp till 14 glas vin i veckan och kvinnor upp till nio glas, utan att vara i riskzonen. Betyder detta att rekommendationerna nu ska ändras?

­– Det finns flera skäl för Socialstyrelsen att sänka sina riktlinjer för män, såsom flera andra länder gjort. Den här studien ger ytterligare stöd för en sådan förändring. Men man ska veta att den stora majoriteten dricker alkohol måttligt, det vill säga inte mer än ett glas om dagen och oftast mindre. För dem innebär detta inte någon skillnad. Men om man kommer upp i en daglig konsumtion på två glas eller mer bör man vara vaksam.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS