News55

Så skyddar du valpen

Artikelbild
Små valpar kan hitta på mycket bus och det kräver att man håller extra mycket koll på dem. Foto: TT
Mauritza Klingspor
Mauritza Klingspor
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 22 aug. 2023

Har man skaffat sig en valp finns det en del att ha i åtanke för att hålla den nya familjemedlemmen säker.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det finns en hel del att tänka på när man har en valp. De är lekfulla med mycket energi, men kan lätt hitta på tokigheter som kan leda till att de gör sig illa. Veterinären Christophe Bujon ger sina bästa råd för att skydda valpen till TV4.

Att ha valpen kopplad är ett effektivt sätt att skydda den. Valpar har mycket spring i benen och kan snabbt hitta på något som kan skada dem. Paddor och ormar är särskilt farliga för valpar eftersom de inte kan ta hand om giftet på samma sätt som en vuxen hund, så se upp för det när du har med hunden i skogen. Även matrester kan vara en fara, så var extra försiktig runt grillplatser. Christophe Bujon ser gärna att man alltid har den lilla hunden kopplad för att hålla den säker utomhus. 

Värme är inte bra för små valpar. De hanterar inte höga temperaturer lika bra som vuxna hundar och behöver därför skyddas extra mycket. Det är inte alltid det märks att valpen mår dåligt i värmen.

– Det kanske inte märks förrän det är för sent, säger Christophe Bujon. Det märks genom sänkt allmäntillstånd, trötthet och kräkningar.

Man ska aldrig lämna en hund i en bil, och särskilt inte en valp. Även om bilen står i skuggan blir det snabbt för varmt. 

– Varje år får vi in hundar som suttit i bil och blivit varma. Även om man tycker att det inte är så varmt ute blir det väldigt varmt i en bil. Det går väldigt snabbt. 

Var extra försiktig vid vatten

När vi tar med oss valpen till stranden finns det en del att tänka på. Är man vid en kust där vattnet är salt är det farligt för valpen att dricka vattnet. Ta därför med färskt vatten hemifrån för att se till att den inte dricker havsvatten. 

ANNONS

Valpar är inte alltid duktiga på att simma, något som även gäller vuxna hundar, så utgå inte från att hunden klarar sig bra i vattnet.

– Håll koll så de inte bara simmar rakt ut, säger veterinären. Och är man ute med båt behöver hunden flytväst.

Ett annat råd Christophe Bujon ger till TV4 är att inte låta små barn bära valpen. När barnbarnen kommer på besök vill de såklart leka med hunden, men låt dem gosa med valpen när de sitter på golvet. Trots att skelettet är mjukt kan de bryta benen, även om fallet inte är stort. Särskilt mindre raser är känsliga.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS