News55
Detta är en sponsrad artikel

Sverker Olofsson: Här gör TV4 bort sig

Artikelbild
Sverker Olofsson
Sverker Olofsson
Uppdaterad: 11 feb. 2022Publicerad: 11 feb. 2022

30-sekunders-debatter är fel väg. Tänk efter. Är det ens möjligt? Kan du på 30 sekunder förklara hur vi skall komma tillrätta med klimatkrisen. Eller hur vi får stopp på skjutningarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är så omöjligt att det blir nästan löjligt. Det var ändå det nya greppet i den första stora partiledardebatten inför höstens val. Den sändes på TV4 i måndags. Inget inlägg fick vara längre än 30 sekunder. Komplicerade och viktiga samhällsfrågor skulle förklaras på ingen tid alls. Jag undrar om det finns ett effektivare sätt att trivialisera och nära på förlöjliga viktiga politiska frågor. Det här var första gången jag satt framför TV:n och faktiskt tänkte: Varför ställer dom upp?

Ingen skugga över programledarna. Deras uppgift var omöjlig. Hela deras fokus måste ha varit inriktat på tidsmarkören längst nere i TV-rutan. Så fort det började visa rött så visst jag som tittare att nu kommer den viktiga och till synes enda programledaruppgiften: BRYT, BRYT, BRYT. Just att bryta efter 30 sekunder skötte TV4 med den äran.

Detta fokus på halvminuten gjorde att det knappt blev någon följdfråga från programledarparet. Bara för att ge ett par exempel. Visst borde dom ha sett till att kärnkraftkramarna fått fundera en aning kring kärnkraftens risker, och visst borde vindkraftkramarna tvingats förklara hur man skall få snurrorna att snurra när det inte blåser.

Snärtigt, roligt och underhållande! Är det verkligen rätt väg att gå i bevakningen av politik och samhälle? Varifrån kommer uppfattningen att det är vad publiken längtar efter och klarar av?

Jag tror att de redaktioner som tänker så tänker fel. Pandemi, räntor, energipriser och en orolig värld gör att vi tittare törstar efter svar. Vi längtar efter idéer och resonemang, förslag och funderingar som vi kan haka upp vår framtid på. Inför höstens val vill vi ha sådan kunskap att vi kan lägga vår röst på det parti som vi tror kommer att ge oss ett hyfsat samhälle.

Jag tycker verkligen att flera av partiledarna försökte presentera sina svar på de komplicerade frågor vi står inför. Det går naturligtvis inte att på 30 sekunder föra ett nyanserat politiskt resonemang om svåra samhällsfrågor. Den politiska motståndaren får inte heller någon chans. Hur skall man analysera sin motståndares förslag på ett klokt och konstruktivt sätt på 30 sekunder. Det enda halvminuten räckte till var att slå till hårt och direkt.

Nej, TV4:s partiledardebatt var ett format som passade grunda politiker som specialiserat sig på oneliners, som det brukar heta. Politiker som eldar på motsättningar och politiskt förakt. Politiker som inte tycks ha lärt sig ett enda dugg av vad som sker på andra håll i världen.

Självklart skall varje media helt bestämma över sin egen verksamhet, men om man vill bidra till att fördjupa demokratin och öka respekten för politiskt arbete då är 30-sekunders-debatter inte rätt väg.

ANNONS

ANNONS