News55

Anna Tenje: Så förlorar Sverige pengar och kompetens

Anna Tenje: Så förlorar Sverige pengar och kompetens
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 06 juli 2023

Exemplen på åldersdiskriminering på arbetsmarknaden är många samtidigt som allt fler äldre känner att de inte har passerat “bäst-före-datum” och vill fortsätta bidra till samhället. News55 frågade äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje hur hon ser på åldersdiskriminering och vad hon gör för att motverka detta.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här.


Har vi ett problem med åldersdiskriminering?

– Det tycker jag nog att vi har i Sverige. Det märks ganska tydligt i vissa delar av samhället att det finns åldersdiskriminering och fördomar mot äldre. Många vittnar om detta och det finns en hel del fall. Att man någon gång i sitt liv har stött på problematik som har att göra med åldersdiskriminering blir allt tydligare, säger Anja Tenje, äldre- och socialförsäkringsminister.

Tycker du att vi tar tillvara på människors erfarenhet i Sverige?

– Det tycker jag inte att vi gör. Vi kan bli mycket, mycket bättre. Jag skulle vilja påstå att det är bland det största resursslöseriet i Sverige, att vi inte tar tillvara på äldre personers kompetens och erfarenhet i den utsträckning som vi borde.

ANNONS

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

Hur arbetar du för att minska åldersdiskrimineringen?  

– Vi har många viktiga delar att göra, dels att synliggöra problematiken, lyfta det och få upp det till ytan. I mitt arbete är det en väldigt viktig del att tala om åldersdiskriminering och lyfta de frågorna. Att uppmana arbetsgivare och inte minst det offentliga, där tycker jag att vi har ett stort ansvar både från stat men även från kommuner och regioner att gå vidare och ta ett större ansvar. Just att se potentialen i våra årsrika medarbetare men också att tänka till lite extra.

Mer flexibla arbetsgivare

Tenje berättar att när hon var ordförande i kommunstyrelsen så hade de en väldigt god planering för när någon skulle gå i pension. Däremot diskuterade de aldrig hur de skulle kunna få någon att stanna kvar lite längre på arbetsmarknaden.

– Så jag tror att det är väldigt viktigt att lyfta den här diskussionen. Dels om åldersdiskriminering, och att man faktiskt talar om de fördomar man har när det gäller äldre personer på arbetsmarknaden. Men framför allt när det gäller att motverka och arbeta successivt. Sluta med resursslöseriet som vi ser när vi inte tar till vara den kompetens och erfarenhet som finns.

För att förbättra arbetsmarknaden krävs det först att vi ser vilken fantastisk potential och erfarenhet som finns hos många seniora medarbetare, menar Tenje. Därefter behöver man kunna locka personer att stanna kvar och man behöver fundera över lämpliga arbetsuppgifter.

ANNONS

– Man kanske inte behöver jobba 100 procent. Att man har lite större flexibilitet, att man nyttjar fler medarbetare i ett mentorskap för att kunna lära upp nya förmågor (. …) Men framför allt se till att man inte går miste om mycket erfarenhet och kompetens i ett bräde.

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här.

Varför är det så få seniorer i riksdagen, är det inte viktigt med representation? 

– Det är väldigt viktigt att vi har en bred representation i Sveriges riksdag. Det handlar både om ålder, kön och vilka delar av landet man kommer ifrån och sexuell läggning. Det gäller att de åsikterna finns representerade. Där har de politiska partierna ett stort ansvar när det gäller valberedningens arbete, att man har representanter på sina listor som kan representera folket och vara en bra företrädare.

Vad vill du säga till någon som är 65 och vill jobba till 67 men som motarbetas av arbetsgivaren?

– Då ska man stå på sig, man har mitt fulla stöd. Det är viktigt att få arbeta så länge man vill och kan, och har liv och lust kvar. Det är viktigt för arbetsgivarna eftersom det finns en stor kompetensbrist inom väldigt många yrken (. …) Man förlorar mycket pengar och kompetens i Sverige genom att man pensionerar människor alldeles för tidigt. 

– Vi är ganska dåliga på att se och bekräfta människor. Det är klart att om man närmar sig pensionsåldern och inte har fått den där bekräftelsen så är det lätt hänt att man går hem och pensionerar sig och det är väldigt synd.

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

ANNONS

“Sverige har inte råd”

Enligt äldreministern finns det en kultur och norm i Sverige som säger att man inte ska fortsätta arbeta. Vi planerar för generationsväxling istället för att stanna upp och fråga vederbörande om hen skulle vilja arbeta kvar ett tag till. Det finns även åldersnoja och många fördomar mot äldre, menar Tenje.

– Jag tror att vi har förutfattade meningar, felaktiga meningar om hur man är som äldre och det behöver vi fajtas med varje dag. Sverige har inte råd med att vi har det upplägg som vi har idag där alldeles för många går hem för tidigt och vi går miste om jättemycket viktig kompetens och erfarenhet.

Ska man tvinga ut människor från arbetsmarknaden?

– Det är svårt, men någonstans går det givetvis en gräns när man inte är en tillgång för sin arbetsplats utan kanske en belastning. Det är svårt att veta var den gränsen går och det är olika inom olika yrken.

– Jag önskar att vi kunde ha en mer öppen dialog, både i samhället och att man har det med sin arbetsgivare. Men det är en svår och komplicerad fråga.

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här.

Hur länge vill du själv jobba?

ANNONS

– Om jag får vara med och bidra skulle jag göra det så länge det är möjligt. Jag älskar att arbeta, och inte minst detta arbete, så jag hoppas verkligen att kunna vara med så länge som det är möjligt. Det är fantastiskt att jobba.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]