News55

Artur Ringart grillade äldreministern

Artikelbild
Åsa Regnér och Artur Ringart
Axel Ellung
Axel Ellung
Uppdaterad: 01 juli 2015Publicerad: 01 juli 2015

Pensionärernas riksorganisation, PRO, presenterade idag en rapport om ojämlikhet i vården för äldre. I samband med att rapporten offentliggjordes frågade News55:s Artur Ringart ut äldreministern i heta stolen på pensionärsförbundets seminarium i Almedalen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Utfrågningen började med en mer lättsam fråga. Artur kollade om äldreministern Åsa Regnér (S) hade sett gårdagens U21-final. Till publikens skratt fick hon erkänna att hon inte sett matchen.
– Det är mer en fråga för idrottsminister Gabriel Wikström, sade hon.

Utfrågningen rörde sig sedan över till mer allvarliga ämnen. PRO:s rapport visar att skillnaderna är stora på vården beroende på var i landet man bor. Vilken behandling och vilka mediciner man får tillgång till kan skilja sig beroende på vilket län man bor i.

– Det är självklart inte bra att man inte får samma vård i hela landet. Det är viktigt att skillnaderna minskar, men samtidigt är det inte fel att sjukvården administreras nära och på lokal nivå, sade äldreministern.

Artur Ringart frågade äldreministern om hon någon gång hade träffat en biståndshandläggare och berättade att han själv hade haft dåliga erfarenheter av biståndshandläggare i samband med att hans far varit sjuk. Artur menade att biståndshandläggare mer ser till ekonomin än de äldre patienternas behov.

– Jag har också haft kontakt med biståndshandläggare i samband med att min mor var sjuk och jag tyckte att min upplevelse var god och att de gjorde allt vad de kunde, sade Åsa Regnér.

– Jo, men det spelar stor roll hur mycket man säger till om som anhörig. Många sjuka äldre kan ha svårt att tala för sig själva. I min fars fall gjorde det exempelvis stor skillnad att jag och mina tre syskon låg på och sa ifrån, invände Artur.

– Det stämmer att man tyvärr kan se i forskning att det spelar roll hur välutbildad man själv och ens anhöriga är för vilken vård man får. Tyvärr är det också så att man kan se att män ofta får bättre vård än kvinnor, sade Åsa Regnér.

En annan fråga som lyfts fram i rapporten är att det ofta råder andra regler för äldre. Äldre kvinnor får inte kallelse till mammografi eller cellprovtagning och äldre män får inte alltid den bästa behandlingen mot prostatacancer.

ANNONS

– Det är en större fråga som inte bara jag som äldreminister bestämmer över, men självklart ska alla få den vård de behöver och har rätt till, sade Åsa Regnér.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS