News55

Covid-larm: Då når smittspridningen sin topp

Artikelbild
Foto: Stefan Jerrevång / TT
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 20 dec. 2022

Folkhälsomyndigheten har tagit fram nya scenarier som pekar på en fortsatt ökning av covid-19. Det rapporterar GP.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Smittspridningen av covid-19 ökar kraftigt i Sverige och Folkhälsomyndigheten bedömer i sina nya scenarier att vi når en topp i januari, skriver GP.

– Även om det finns en osäkerhet i scenarierna så är en möjlig utveckling att den kraftiga smittspridningen ökar i ytterligare några veckor innan vi når en topp. Det innebär att det bör finnas en beredskap för en fortsatt ökad belastning inom vård och omsorg liksom i samhället i stort för en ökad sjukfrånvaro på grund av covid-19, säger avdelningschef Sara Byfors i ett pressmeddelande.

Smittspridningen väntas enligt FHM:s troligaste scenario bli lika hög som förra vinter, men det finns även ett alternativt scenario skriver tidningen. I det läget ökar smittsamheten med tio procent jämfört med i dag och det skulle innebära att det blir fler sjukhusinläggningar än under förra vintern.

– Oavsett scenarierna ser vi sedan två veckor en kraftigt ökad smittspridning som har lett till att fler behöver vård för covid-19. Samtidigt är även spridningen av RS-virus och influensa omfattande, vilket ytterligare ökar belastningen på sjukvården, säger Byfors.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS