News55

Därför kan vanlig huskur vara farlig

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 08 nov. 2021

I dessa förkylningstider cirkulerar många tips på huskurer för att bli frisk, men vissa bör man nog hålla sig borta från. Det rapporterar Aftonbladet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En man, som i Aftonbladet kallas “Adam”, kände att en förkylning var på intåg och ville lindra symtomen. Han uppskattar vanligtvis huskurer och googlade därför efter en lämplig sådan mot förkylning. 

– Jag brukar vara ett ganska stort fan av huskurer. Jag hade ont i örat och var på väg att bli förkyld. Då googlade jag upp det här med vitlök mot örat, som jag har hört kan mildra symtomen, säger han till Aftonbladet. 

Han hittade en blogg där man rekommenderade att vira in en pressad vitlöksklyfta i en gasbinda och sedan lägga den mot örat.  “Adam” pressade två klyftor och la de mot örat i ett par timmar. Det visade sig vara ett dåligt beslut, för när han vaknade upp dagen efter hade han brännskador på örat. 

– Jag fick en chock när jag såg mitt öra. Jag gick till apoteket, och hon som jobbade där sa att jag hade fått andra gradens brännskador. Hon var helt ställd och sa att hon aldrig hade sett något liknande, säger “Adam”.

Det är inte ovanligt med den här typen av fall där folk får skador av lök och vitlök, menar Marina Tuutma, specialistläkare i allmänmedicin. 

– Om du stoppar vitlök i munnen känner du hur det bränner. Samma sak händer oavsett var du stoppar den, och det finns en risk att det framkallar stark irritation på hud- och slemhinna då. Jag har plockat ut lökbitar ur många patienters näsor och öron. Man ska aldrig stoppa främmande föremål där, det kan vara farligt, säger hon till Aftonbladet. 

“Adam”, som valt att vara anonym, vill nu varna andra för den skadliga huskuren.

– Det ser förjävligt ut. Jag vill varna andra för att testa samma sak, säger han.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS