A-
A+

Det här kan vi lära av danskarna

Hem, InrikesNews55

Invånarna i en svensk stad kan lära sig av danskarna. Det skriver Göteborgs-Posten.

Sarah Carlsson

Göteborgs förvaltning Kretslopp och vatten uppmanar stadens invånare att hålla igen på vattnet, särskilt varmvattnet.

– Om du ska spara på något vatten så ger varmvattnet mer effekt ur ett samhällsperspektiv. Sparar man varmvatten så är det en besparing på själva vattnet, men också en besparing på att värma upp vattnet, säger Fredrik Torstensson, chef för ledningsnät på Kretslopp och vatten, till GP.

Lär av danskarna

Torstensson menar att danskarna och specifikt invånarna i Köpenhamn är föredömen när det kommer till vattenförbrukning. De förbrukar i snitt 100 liter vatten per person, medan svenskarna i snitt förbrukar 140 liter per person.

Skillnaden kan bero på att det är dyrare med vatten i Danmark och att danskarna därför har blivit mer sparsamma. Men det finns några knep som gör att även vi svenskar kan spara in på vattnet.

– Man ska tänka många bäckar små och göra det man kan för att bidra i att vi inte hamnar i ett läge där vi måste koppla bort delar av landet tillfälligt.

Tortstensson tipsar bland annat om att inte diska under rinnande vatten, fylla diskmaskinen, inte duscha för länge, och att ha kallt vatten i kylskåpet. Han uppmanar även folk att kolla sina kranar och att byta packning om det finns läckor. En droppande kran kan förbruka 55 liter vatten per dygn, skriver GP.

Läs fler tips här.

Sarah Carlsson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.