News55

Ditt husdjur belastar klimatet - så kan du påverka

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 21 mars 2022

Sällskapsdjur är precis som människor en belastning för klimatet. Men det finns några saker man kan göra för att minska påverkan. Det rapporterar GP.

ANNONS
ANNONS

Under pandemin har många skaffat sig hundar och katter, vilket aktualiserar frågan om djurens klimatavtryck. Enligt Sigrid Agenäs, husdjursagronom och professor i skötsel av idisslare på Sveriges lantbruksuniversitet SLU, finns det flera saker man bör tänka på när man skaffar ett husdjur. Den första handlar om storlek.

– Det är den stora frågan: hur många kilo sällskapsdjur har jag totalt, för varje kilo kommer att ha ett avtryck, säger hon till GP.

Den andra frågan man bör tänka över är hur man har tänkt att leva med sitt djur.

– Det är en livsstil för många att resa på utställningar, man kanske till och med flyger till tävlingar med sin hund. Det är då det stora avtrycket som man måste förhålla sig till, om det är rimligt, säger Agenäs.

Om man inte har tänkt att åka på tävlingar kors och tvärs genom landet så är maten det som påverkar mest. Ur ett hållbarhetsperspektiv är biprodukter från produktion inom exempelvis kött och spannmål bra husdjursmat.

Huvudregeln är att djuren inte ska äta människomat om det inte är rester. Men laga inte extra mat till djuret, det som är av livsmedelskvalitet är inte till för husdjuren, enligt husdjursagronomen.

– Det är svårt att sätta sig in i alla regelverk, men man kan själv försöka tänka logiskt. Står det nötfärs av livsmedelskvalitet, varför ska jag ge det till min hund?

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS