Tisdagen den 26 september hölls Äldreriksdagen i Skandiahuset, Stockholm. Företrädare för samtliga riksdagspartier samlades för att svara på äldrefrågor från pensionärsorganisationerna och den första frågan att diskuteras var pensionerna och äldres ekonomi.
Mest läst i kategorin
Sveriges första riktiga Äldreriksdag var ett initiativ som togs av pensionärsorganisationerna PRO, SPF-Seniorerna och SKPF-Pensionärerna i samarbete med News55 våren 2020. Igår, den 26 september, hölls den fjärde Äldreriksdagen i Skandiahusets hörsal i Stockholm.
Huvudtema för årets Äldreriksdag var: Vad hände med alla vallöften till de äldre ett år efter valet? Som i fjol var ämnena som diskuterades pensionerna, äldreomsorgen och ålderismen. Moderatorn Artur Ringart började med att förklara.
– Skälet till att vi arrangerar den fjärde Äldreriksdagen är att vi vill lyfta frågor som berör oss med livserfarenhet, för dom kommer ofta långt ner på dagordningen i Riksdagen. Ändå är vi äldre ganska många, 2,3 miljoner, nästan 30 procent av väljarkåren, och vi blir fler eftersom medellivslängden i Sverige ökar.
Liza di Paolo, förbundsordförande för SKPF Pensionärerna, inledde med ett anförande angående dagens första fråga, ekonomin och pensionerna:
– Förra året, strax före valet, så var alla era partier överens om att förbättra pensionerna. Det var redan då tuffa tider med skenande priser på el, livsmedel och drivmedel. Sedan dess har det blivit ännu kärvare. Trots det har pensionsfrågan satts på paus. Jag skulle vilja säga att det har varit ett förlorat år för oss 2,3 miljoner pensionärer vad gäller ekonomin. Var sjunde av våra medlemmar har inte råd att gå till tandläkaren. Det är så illa att en del hoppar över vissa måltider eller avstår från att hämta ut viktig medicin.
Hon konstaterade:
– Många av mina medlemmar har jobbat inom välfärden i över 40 år. Ändå kan de knappt leva på pensionen. Pensionsgapet mellan män och kvinnor är enormt och vi svenska kvinnor har de mest ojämnställda pensionerna i Norden. Inget konkret har hänt, trots att det gått ett år efter valet sedan vi stod här senast. Man verkar inte ha prioriterat pensionsfrågan. Först nu efter sommaren har samarbetet i Riksdagens pensionsgrupp börjat ta form. Planerade skattesänkningar är inget botemedel för låga pensioner på lång sikt eftersom de beror på bristerna i pensionssystemet. En central del i översynen av pensionssystemet borde vara att höja pensionsavgiften, så det finns möjlighet att höja pensionerna. Ni var också positiva till en så kallad GAS, att överskottet i pensionssystemet kan komma oss pensionärer till del, men det har inte ens tillsatts någon utredning. Vad ska ni göra för att öka vår ekonomiska trygghet?
Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här.
Vänsterns partiordförande Nooshi Dadgostar börjar med att svara:
– Pensionsfrågan har, precis som föredrogs här, nästan varit stum eller död i 25 år. Partierna i pensionsgruppen har lagt en våt filt över den. Många människor får en chock när de går i pension och förväntar sig en helt annan pension. Så jag instämmer i bilden av att det är ett förlorat år, och det beror på att den här regeringen inte prioriterar frågan. Nu är vi flera partier som vill höja inbetalningarna. Det krävs för att höja pensionerna. För mig är det svårt att förstå, när så många partier vill höja inbetalningarna, varför detta inte sker, och varför moderaterna som är ansvariga i frågan inte bara ser till att vi får en höjd inbetalning.
För närvarande betalar arbetsgivarna 17,21 procent till pensionssystemet. Förslaget är att höja detta till 18,5 procent.
Fredrik Lundh Sammeli (S), vice ordförande i socialutskottet, tar vid:
– Om man tittar på vad pensionsgruppen har åstadkommit senaste året är det inte mycket. Grundingången för oss är att du ska kunna leva på din pension, inte bara överleva. Vi ska inte ha fattigpensionärer i Sverige, och då handlar det mycket om att öka inbetalningarna till pensionssystemet för att på sikt säkerställa högre pensioner, men också att göra saker här och nu för dom som är pensionärer eller på väg att bli pensionärer och inte kan leva om sitt liv.
Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.
Janine Alm Ericson, Miljöpartiets ekonomiskpolitiska talesperson, håller med om att inte mycket har hänt i pensionsgruppen, tycker som Nooshi att det är dags att höja inbetalningarna och tillägger:
– Vi kan också titta på den där pensionsgasen som kan gå väldigt snabbt.
Ulrika Liljeberg, andre vice partiledare i Centerpartiet, tyckter att man måste se till den större bilden, att hela samhället har påverkats av saker som inflationen och kriget i Ukraina. Hon ser fram emot att arbetet i pensionsgruppen äntligen ska komma igång, hoppas på breda och långsiktiga överenskommelser och säger:
– Vi ska utreda gaser, men det är viktigt att det lönar sig att jobba, för det är vad som på sikt är bra för hela samhället, att vi får fler jobb. Det märks även i pensionen.
Pensionsgruppen är den grupp i riksdagen som leder arbetet med pensioner. Tidigare var inte alla partier i riksdagen med i pensionsgruppen, men detta ändrades i år och numera får alla som vill vara med, något som ska göra det lättare att genomdriva beslut som tas där.
Malin Danielsson (L), ledamot i konstitutionsutskottet, kommer med nästa svar:
– Det är ett förlorat år för pensionsgruppen eftersom arbetet inte har kunnat pågå, men det andra har kallat en våt filt skulle vilja kalla ett stabilt system där vi faktiskt kommit överens om hur ett pensionssystem ska fungera både för dagens pensionärer och morgondagens. Det är en för viktig fråga för att vara ett politiskt spel. På det sättet tycker jag det varit ett förlorat år. Jag är väldigt glad över att vi nu sätter oss ner i pensionsgruppen, samtliga partier, och ser vad vi kan komma överens om.
Moderaternas Anna Tenje, äldreminister, vill inte hålla med om att det varit något förlorat år. Hon tycker det är överdrivet, menar att man det senaste året istället strukturerat om pensionsgruppen, inbjudit alla partier att vara med och hon tycker att de flesta partier använde pensionsfrågan som ett slagträ i valdebatten i fjol:
– När man vill vinna väljare i ett val är risken att man inte ser till helheten och komplexiteten, inte visar den respekt och förståelse som faktiskt Sveriges pensionssystem förtjänar. Vi har ett unikt system som är fristående från budget i nästan alla delar och bygger på eget arbete, och där vi också har ett skyddsnät för de som har det tuffast och sämst.
– Som äldre vill man ju också se mer pengar i kuvertet. Vissa har ju problem att klara sig, inflikar moderatorn.
– Det är en väldigt viktig fråga, men den kan man ju lyfta utan att för den sakens skull göra kortsiktiga utspel, svarar Anna Tenje.
Vad hon menar med att pensionssystemet är fristående från budget är att lika mycket pengar som går in i det också ska gå ut. Det tas inga pengar till det från andra delar av budgeten.
Dan Hovskär (KD), äldretalesman, säger att vi alla haft ett tufft år bakom oss och att regeringen försökt prioritera de mest utsatta:
– Det har varit en tuff resa och det är därför regeringen också har föreslagit sänkt skatt för pensionärer med ungefär två miljarder. Det innebär också ett förhöjt grundbidrag. Man kan önska sig mer, men vi lever i en tuff ekonomisk situation just nu.
Exakt när den sänkta skatten för pensionärer ska komma kan Dan inte svara på och han hänvisar detta till rådande ekonomiska situation.
Daniel Persson (SD), suppleant i socialutskottet, avslutar rundan, tycker ett förlorat år är lite väl starkt uttryckt, men konstaterar:
– Vi har varit skeptiska till pensionsgruppens arbete och krävt att man ska lägga ner den eller göra ett omtag, och nu blir det ett omtag där alla partier blir inbjudna. Det är glädjande. Vi är positiva till att ökad pensionsavsättning och till gasen som kan ge effekt på lång sikt.
Nooshi Dadgostar var en av dom som drev på pensionsfrågan inför valet. Hon tycker inte att det var ansvarslöst att göra det utan konstaterar:
– Det var nödvändigt och jag noterar att den här regeringen inte har sänkt garantipensionen med tusenlappen. Det är inte ansvarsfullt att ha ett pensionssystem som levererar så dåligt. Förväntningarna vi hade på det här pensionssystemet när det grundades var 60 procent av slutlönen i den statliga pensionen och nu ligger den på under 50 procent. Det är ett enormt problem för den pensionsgrupp som inte har kunnat sluta speciella pensionsavtal. För oss är det viktigt när vi kliver in i pensionsgruppen att vi höjer inbetalningarna till pensionssystemet.
Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.
Hon menar att vi i Sverige arbetar mer än i våra nordiska grannländer och ändå får ut mindre i pension, att pensionssystemet därför är underfinansierat. Dessutom anser hon att det är orimligt att det finns så mycket pengar i systemet som inte går att betala ut. Därav är hon för att införa den så kallade gasen, att använda överskottet i pensionssystemet på 1300 miljarder kronor för att betala ut till pensionärer då det är dåliga tider. Regeringens skattesänkningar ger hon inte mycket för:
– En undersköterska får kanske 10 kronor mer i månaden, en gymnasielärare med högre lön runt 60 kronor i månaden. Det är tusenlappar pensionerna behöver höjas med.
V, S, MP och SD är alla för att höja arbetsgivarnas avgifter till pensionssystemet. C, L, M och KD är alla mer tveksamma.
Vad gäller gasen säger Anna Tenje (M) att det är viktigt att först utreda var pengarna hamnar om man inför det. Hamnar pengarna verkligen hos pensionärerna eller hos arbetsgivarna och de fackliga organisationerna som står bakom pensionssystemet. Hon säger att både gasen och möjligt höjda avgifter är det första som ska utredas under hösten.
Fredrik Lundh Sammeli (S) är för både höjda avgifter och gas:
– Det är orimligt med system där pensionärer får lägre pensioner om det går sämre och blir mindre inbetalningar, men där man inte får del av överskottet.
Både pensionsmyndigheten och pensionärsorganisationerna PRO, SPF och SKPF tycker att pensionssystemet är förlegat och bör ses över. På detta svarar Nooshi Dadgostar att en översyn behövs, men att den viktiga målbilden för V är att pensionerna ska höjas. Hon poängterar att skillnaden mellan män och kvinnor ökar när vi går i pension. Andra länder har kunnat kompensera bättre för detta.
Fredrik Lundh Sammeli (S) tror inte att välfärden gynnas av att pensionssystemet byggs om från grunden, utan anser att det pågår en ständig översyn av systemet. Saker som att diskutera avgifter och gas är enligt honom en form av översyn.
Janine Alm Ericson (MP) tror inte att det gynnar någon att kasta bort hela systemet som är stabilt och levererar, om än för lågt:
– Väldigt många andra länder tittar avundsjukt på det system vi har, att det är frikopplat till stor del från statskassan och inte gör att man ständigt drar på pensionärerna när man har dåligt med pengar.
Ulrika Liljeberg (C) menar att systemet behöver uppdateras med anledning av att vi blir fler och lever längre. Även hon tycker det är viktigt att värna om att det fristående system vi har. Om vissa grupper behöver ett särskilt stöd behöver det inte göras inom pensionssystemet.
Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här.
Malin Danielsson (L) tycker att systemet i grunden är bra och långsiktigt. Hon tror däremot att man behöver jobba med förtroendet för pensionssystemet:
– Vi märker det både bland våra pensionärer och unga att man inte har ett förtroende för pensionssystemet. Det är många unga som tror att dom aldrig kommer få någon person.
Anna Tenje (M) tycker även hon att det är ett stabilt system som ska värnas och att man behöver jobba på förtroendet. Man ska uppmuntra människor till att arbeta, få dem att förstå att det lönar sig. Hon tycker det är viktigt med transparens och att respektavståndet är oerhört viktigt, att det måste vara ett gap mellan de som har jobbat hela livet men har låg pension och dem som bara har garantipension, för att respekten för systemet inte ska fallera.
Dan Hovskär (KD) instämmer med Anna Tenje. Daniel Persson (SD) tycker också systemet är bra.
Sammanfattningsvis kan alltså sägas att pensionsgruppen inte har jobbat något det senaste året eftersom den omstrukturerats, att partierna till vänster är för höjda avgifter för arbetsgivarna och att även flera av de till höger ser det som rimligt. Dessutom verkar alla vara nyfikna på att utreda GAS och de flesta partier är nöjda med nuvarande pensionssystem även om det har vissa brister.
Av Ola Brising