News55

Så påverkas du av Sveriges nya regler 2023

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 30 dec. 2022

Nytt år betyder nya lagar och regler. Här listas de förändringar som du kan påverkas av.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Snart stänger vi böckerna för 2022 och inleder ett nytt år. Det innebär även att nya lagar och regler kommer att träda i kraft. Nedan listas tio nya förändringar som kan vara bra att ha koll på.

1. Rätt att kvarstå i anställningen till 69 år

Vid årsskiftet höjs åldern för att behålla sin anställning från 68 till 69 år. Ändringen påverkar även de särskilda reglerna för uppsägningstid och företrädesrätt och kommer att omfatta personer i denna ålder.

2. Minskad skatt för arbetande personer över 65

Den första januari kan förvärvsarbetande personer över 65 år få upp till 22 procent lägre skatt vid arbetsinkomster upp till 100 000 kronor i månaden. För motsvarande inkomst upp till 300 000 uppgår avdraget till 15 000 kronor.

3. Katter ska registreras på Jordbruksverket

Från och med den andra januari måste katter registreras hos Jordbruksverket. För att kunna göra det måste man ID-märka sin katt. Syftet med lagen är att förvildade katter lättare ska kunna återförenas med deras ägare. 

4. Förstärkt skattereduktion för installation av solceller

ANNONS

År 2023 kommer det vara möjligt att dra av upp till 20 procent av skatten på arbets- och materialkostnaderna vid installation av solceller. Tidigare har man kunnat dra av 15 procent. Syftet är att påskynda omställningen av förnybar energi. 

5. Höjd skatt för extraordinära vinster

Företag som utvinner fossila bränslen och som gör en högre vinst än genomsnittet mellan 2018 och 2021 kommer att få en högre skatt. 

6. Tuffare krav på nikotinpåsar

Efter nyårsafton kommer tobaksfria nikotinprodukter att behöva redovisa innehållsförteckning samt uppvisa hälsovarningar på förpackningarna. 

7. Höjd skatt på alkohol

Skatten på alkohol kommer att höjas 2023. En starköl kommer att bli 0,25 kronor dyrare och en vinflaska kommer att öka ungefär 1 krona. Höjningen innebär ökade skatteintäkter om 370 miljoner om året. 

8. Avdrag för resor till och från arbetet

ANNONS

Reseavdraget kommer att höjas. Arbetsresor med egen bil kommer få ett avdrag om 2,5 kronor per kilometer. Förmånsbilar kommer få motsvarande avdrag om 1,2 kronor. Avdraget för elbilar är detsamma om kommer att fortsätta vara 0,95 kronor. 

9. Billigare drivmedel

Priset på bensin och diesel vid pump kommer att minska med ungefär en krona. Kraven för reduktionsplikt för bensin och diesel kommer även att pausas så att inte priserna stiger för mycket.

10. Kroppsvisitering på högskoleprovet

För att få bort fusket på högskoleprovet blir det nu hårdare kontroller vid provskrivningen. Det kommer bland annat att utföras kroppsvisitation av ordningsvakter vid in- och utpassering från provsalen. 

Källa: Göteborgs-Posten

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS