News55

Här ska biobesökare utsättas för masshypnos

Artikelbild
Foto: Amir Nabizadeh / TT kod 12040
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 05 jan. 2022

En hypnotisör kommer att utföra en masshypnos från scenen. Det rapporterar GP.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under Göteborgs filmfestival kommer biobesökarna ha möjlighet att hypnotiseras inför flera filmvisningar. Festivalen vill utforska hur det är att uppleva film under hypnos och har anlitat hypnotisören Fredrik Praesto. 

– Han är en erfaren scenhypnotisör, van att göra olika typer av hypnoser antingen för en eller flera personer. Men något sådant här har han såklart aldrig gjort tidigare, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för filmfestivalen, till GP

Tanken med experimentet är att undersöka om det går att förstärka eller fördjupa upplevelsen för biobesökarna. För varje film kommer hypnotisören att ”försätta publiken i ett medvetandetillstånd anpassat till den specifika filmen.” 

– Det ska bli spännande att se hur folk upplever det här. Inte minst pandemin, med sina regler och coronastrategier har väckt tankar om hur ordningen i samhället upprätthålls, och vad som ytterst styr människors tankar och beteenden. Fattar vi verkligen så självständiga beslut som vi tror? Hypnos sker ju av fri vilja, samtidigt underkastar du dig någon annans vilja. Med masshypnosen vill vi skapa den typen av diskussion: om staten och individen, kontroll och underkastelse, berättar Jonas Holmberg för GP.

Göteborgs filmfestival pågår mellan den 28 januari och 6 februari.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS