News55

Krislarm: Så många tvingas hoppa över måltider

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 26 apr. 2023Publicerad: 26 apr. 2023

Den ekonomiska krisen pressar hushållen och många tvingas till drastiska åtgärder. Det framkommer av en debattartikel i Aftonbladet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Höjda räntor, hyror och matpriser slår hårt mot svenska hushåll och många tvingas tänka om för att få ekonomin att gå runt. En del måste till och med avstå hela måltider. Det skriver Sveriges konsumenter i en debattartikel, tillsammans med sju av sina medlemsorganisationer på Aftonbladet.

Organisationerna tog fram en webbenkät till sina medlemmar. Resultatet är nedslående. Fyra av fem svarar att de påverkas av prishöjningarna och tolv procent att de hoppar över måltider varje vecka. Vissa skippar en eller flera måltider varje dag.

Enkäten är inte statistiskt säkerställd men debattörerna anser att resultatet med hundratals vittnesmål pekar på ett stort problem.

“Svaren visar med all tydlighet att det finns allvarliga risker när kostnader för boende och mat höjs så snabbt och så mycket. Nu behöver samhället agera för att motverka att utsatta grupper far mer illa”, skriver debattörerna.

Många av de svarande vittnar om att prishöjningarna påverkar deras sociala liv, hälsa och välmående. ”Jag har tappat framtidstron och det händer allt oftare att jag känner så stor hopplöshet att jag upplever likgiltighet inför att vakna upp dagen efter eller ej”, skriver en person.

“Jag tappar energi och isolerar mig” och ”Ibland får man lägga sig hungrig, ibland går det bra” är två andra svar som framkommer i enkäten.

Nu måste samhället agera skriver debattörerna och kräver fler insatser för grupper med låga inkomster och höga boendekostnader.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS