News55

Mitt i krisen: Mer pengar till kungen

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 08 nov. 2022

Finansministerns budskap är återhållsamhet. Samtidigt kan kungen vänta sig ett rejält ökat anslag 2023. Det rapporterar GP.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Regeringen har presenterat den nya budgeten, som är åtstramad och saknar flera vallöften. Finansminister Elisabeth Svantesson konstaterar i TV4 Nyhetsmorgon att vi befinner oss i ett dystert läge. Samtidigt väntas kung Carl XVI Gustaf få en ökning av det så kallade apanaget.

Anslaget föreslås att öka från 149,2 miljoner kronor till 167,9 miljoner kronor. Det innebär en ökning på totalt 18,7 miljoner kronor. Pengarna ska enligt budgetpropositionen gå till “säkerhetshöjande åtgärder” och “medel för jubileumsfirande”.

Säkerheten vid de kungliga slotten behöver stärkas och det behövs även extra medel för att arrangera aktiviteter i samband med firandet av Sveriges 500 år som självständig nation och att kungen suttit 50 år på tronen.

När GP frågar finansministern om hon tycker att utgiftsökningen är rimlig i dessa tuffa tider svarar hon:

– Jag tror att just det här handlar om att vår konung firar 50 år vid tronen nästa år och det kommer vi, tillsammans från höger till vänster, i alla fall ganska många, fira på olika sätt, och det är i det läget helt rätt att det stärks.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS