News55

Putte Nelsson om barnen: ”Det är jobbigt”

Artikelbild
Foto: Leif R Jansson/TT
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 24 okt. 2021

SÖNDAGSINTERVJUN Han är tillfreds med det mesta och har inte drabbats av åldersnojor eller rynkproblem men att barnen blir större är Puttes Nelssons vånda.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Begåvade pianisten Putte Nelsson, 49, är ett välkänt ansikte för många och började sin musikaliska bana i Vetlanda där mamma spelade klarinett och pappa basun. Putte är adopterad från Etiopien och kom till lilla Vetlanda med sitt starka frikyrkofäste och med en pappa som var Erikshjälpens förre direktor och Putte blev snabbt introducerad i musikvärlden trots att det var trummis han egentligen haft siktet inställt på men när pianisten i ungdomskören fick förhinder så ryckte Putte in och resten är historia.

Pianisten flyttade till Stockholm 1992 för att plugga musik och fick frågan att jobba med Cyndee Peters och Svante Thuresson men det var samarbetet med artisten Titiyo som fick bollen i rullning. Numera är Putte etablerad och känd och har, förutom sina tre körer i Stockholm, Linköping och Jönköping, även sin medverkan i Postkodlotteriet i TV4 där han är vinstutdelare. Han driver även workshops med företag och på frågan om han aldrig är hemma, svarar han.

– Jag är borta två nätter i veckan men min fru Johanna tycker nog det är rätt skönt, jag jobbar nästan aldrig helger och är hemma mycket i perioder när körerna inte är i gång, så familjen hinner nog tröttna, berättar han för News55.

Precis som för alla andra kulturarbetare har det varit en tuff period under pandemin men pianisten har fått kulturstöd, dock har både han och Johanna har varit sjuka i Covid-19, han lindrigt medan hon dragits med mer ihållande problem och ej blivit helt återställd ännu.

­ – Körerna gick inte att fortsätta med men Postkodlotteriet har jag kört digitalt, folk köper ju fortfarande lotter fast det varit pandemi så jag har kunnat glädja människor men på distans, jag ska inte klaga, jag har haft det oförskämt bra ändå under denna period, fortsätter han.

Putte har haft mycket marktjänst hemma, lagat mat, tvättat, städat, pluggat spanska och tittat på osunt mycket fotboll då idrott är något han är väldigt förtjust i. Han har även haft tid att fundera på huruvida den svenska strategin varit rätt eller fel gällande pandemin.

– Jag har pendlat mellan att Fohm haft rätt eller fel i sina beslut kring restriktioner men en sak är säker, den psykiska ohälsan kommer man få ett facit på längre fram, för det gör definitivt något med människor att isolera sig så länge.

I vinter gör han sin första julturné tillsammans med sångerskan Evelina Gard, hon sjunger och han ackompanjerar på piano. Det blir 10-12 spelningar ute i landet, något han ser fram emot mycket.

ANNONS

– Jag brukar vara ledig i december och januari i vanliga fall men detta kunde jag inte tacka nej till förstås.

I december fyller Putte 50 år men någon uttalad åldernoja har han inte och märker inte av den ålderism som annars drabbar artister generellt.

– Jag är ju min egen liksom, jag har mina körer och så länge jag är en bra körledare så, så vill folk medverka i dem, är man skådis eller artist blir det förstås mer påtagligt, där finns nog en stress att bli äldre och jag märker ju att man satsar mycket på unga och det är väl bra men det får inte bli på bekostad av de äldre, det måste finnas en balans.

Däremot finns det två saker han ändå kan fundera över gällande åldern, dels hur han klär sig, dels att det tar längre tid för kroppen att återhämta sig.

– Hur klär man sig när man är 50? Jag vill inte klä mig helt fel, i helt fel fas och bli patetisk samtidigt som jag vill klä mig som jag vill och är, kroppen är kanske inte heller var den varit, man märker att det tar länge tid att återhämta sig trots att jag spelar padel och håller igång.

Pianisten märker även att ha börjar bli äldre, i perspektiv till barnen. I familjen finns Chatilla, 17, Melvin, 15, och Benjie, 9, i den stora villan i Segeltorp.

­­ – Det jobbigaste är att barnen blir äldre. De växer ifrån en, Chatilla är 17 år, snart flyttar hon hemifrån, Benjie vill fortfarande sitta i knäet, vill hålla handen och ha sällskap till skolan men inte så länge till.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS