News55

Så säger Emma Frans om snabbtesternas pålitlighet

Artikelbild
STOCKHOLM 2021-01-28 Forskaren och vetenskapsskribenten Emma Frans är aktuell med boken ”Alla tvättar händerna – Min berättelse från året då alla skyllde på varandra” Foto: Sofia Ekström / SvD / TT / Kod 30008 ** OUT DN, Dagens Industri (även arkiv) och Expressen **
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 19 jan. 2022

Forskaren Emma Frans svarar på en fråga som är i ropet just nu - kan man verkligen lita på snabbtesterna?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Foto: Johan Nilsson / TT

Det går inte att lita på ett negativt resultat från snabbtesterna för covid-19. Det menar forskaren Emma Frans, som är doktor i medicinsk epidemiologi.

– Snabbtesterna är inte lika känsliga som PCR-testen. Och just nu är rekommendationen att man ska testa sig om man har symptom, om man har testat positivt på snabbtesterna.  Det är det man får göra, säger Frans till SVT.

Samtidigt är situationen på testlabben oerhört pressad. Tomas Bergström är professor och överläkare i klinisk mikrobiologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och tycker att färre borde testas inom den öppna vården.

– Svarstiderna blir orimligt långa och det har folk klagat på. Det förlorar helt sin mening om man inte kan få svar direkt, säger han i ett annat SVT-inslag.

Bergström anser dock att testkapaciteten inom vården ska behållas, men att masstestningen inom den öppna vården bör trappas ner.

Staffan Normark, professor i mikrobiologi, håller inte med Bergström. Han anser att testningen ska fortsätta som vanligt.

– Vi har byggt upp en testkapacitet och nu fungerar den bra. Det är klart att den är hårt ansträngd, men skulle vi sluta testa skulle kapaciteten inte kunna bibehållas, säger han till SVT.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS