News55

Svensk ikon riskerar att bli fattigpensionär

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 27 sep. 2022

Han var en stor fotbollsstjärna och blev känd som en politiskt engagerad spelare. Idag är han pensionär och riktar skarp kritik mot det svenska pensionssystemet. Det rapporterar Expressen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ruben Svensson, känd som “Röde Ruben“, var en stor stjärna i IFK Göteborg. Han var en duktig högerback och var med och vann Uefa-cupen 1982.

Smeknamnet fick han på grund av sina politiska åsikter.

– Jag har aldrig haft några revolutionära åsikter. För mig är det det normalt att alla människor är lika värda och att man tjänar på att jobba tillsammans. Precis som i ett fotbollslag, berättar han i en intervju med Expressen.

Utöver den framgångsrika fotbollskarriären har “Röde Ruben” varit assisterande tränare och var även materialförvaltare en kort period. Men framför allt har han varit verksam som fritidsledare i förorten Hjällbo innan han nyligen gick i pension. En tillvaro som ser ut att bli svårare med tiden.

– I början kändes det jättekonstigt att inte jobba. Nu går det bra. Jag är nöjd med det. Jag har pensionsparat och i tio år klarar jag mig bra, sen kan det bli svårare.

Riskerar att bli fattigpensionär

Han är rädd att han själv ska bli fattigpensionär i framtiden och riktar kritik mot landets pensionssystem.

– Fler och fler svenska pensionärer får det tufft att överleva ekonomiskt. Det är hemskt att vi har så låga pensioner. Sen borde du också kunna gå i pension tidigare om du haft ett tungt jobb, säger han till tidningen.

ANNONS

Ruben Svensson har tidigare sagt till tidningen Proletären att han tycker att systemet måste förändras.

– En femtedel av Sveriges pensionärer lever under EU:s fattigdomsnivå. Och de blir fler och fler, för pensionerna kommer bara att bli sämre för de som är unga nu, om man inte ändrar på systemet. Det är fruktansvärt. Vi pratar om människor som jobbat i fyrtio år, och får så jävla dålig pension, säger han och fortsätter:

– Då är det så lätt för rasisterna att säga att det är för att vi tar emot en massa folk från andra länder som inte jobbar och det är de som kostar pengar. Men det stämmer inte. Det är för att man tillsätter för lite pengar till pensionssystemet. Solklart måste man tillföra mer pengar till systemet.

Om Ruben Svensson:

Den 28 september fyller Ruben Svensson 69 år.

Fotbollsikonen föddes i Karlskoga och växte upp i värmländska Hagfors. Numera bor han i en lägenhet i Majorna i Göteborg.

Han är gift med Bodil och är pappa till Daniel, 33, och Sofia, 37. Sonen Joakim är avliden.

“Röde Ruben” spelade nästan 400 matcher under sin tid i Blåvitt.

ANNONS
IFK Göteborgs Stig Fredriksson (t.h.) springer med segerbucklan i handen med sina lagkamrater Ruben Svensson (t.v.) och Glenn Schiller (mitten) då de firar segern mot Hamburger Sport-Verein efter den andra matchen i UEFA Cup finalen i fotboll på Volksparkstadion i Hamburg, Västtyskland, 19 maj 1982.
Foto: Peter Diedrich / SCANPIX


Ruben Svensson, IFK Göteborg, 20 mars 2000.
Foto: Stig Kenne/SCANPIX

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS