A-
A+

Här är toppolitikern som bjöds på lyxresa till diktatur

Inrikes, PolitikNews55

Svensk EU-parlamentariker flög till diktatur, där han bjöds på hotell och middagar. Det rapporterar Aftonbladet.

Sarah Carlsson

Kristdemokraternas EU-parlamentariker David Lega blev bjuden på en lyxig resa till diktaturen Förenade Arabemiraten. Han flög med business class, bodde på femstjärnigt hotell och fick middagar. Sedan användes resan i PR-syfte av landets statliga nyhetsbyrå.

– Det finns inte ett enda besök jag ångrar, säger Lega enligt nyhetsbyrån.

KD-politikern försvarar resan och säger till Aftonbladet att han varit hård mot Förenade Arabemiraten och att han lyfte problemet med deras bristande demokrati på plats.

– Absolut, det är det som är mitt jobb. Det är en diktatur och det är viktigt att när vi är där så framför vi den kritik vi har. Jag har varit väldigt hård mot Arabemiraten i de resolutioner som vi har röstat om. Jag har till och med varit hårdare än mitt parti. Jag bröt partilinjen, när de avstod från kritik så röstade jag för kritik. Men det är också viktigt – de vill ju närma sig Europa – och då måste vi också kunna ha en relation där vi pratar med varandra, säger han till tidningen.

Resan skedde inom ramen för EU-parlamentets barnarbetsgrupp, ”Intergroup on childrens rights”, som Lega är med och leder. Han framhåller att han följt alla reseregler som finns för EU-parlamentariker.

Mänskliga rättigheter i Förenade Arabemiraten:

  • “Det finns stora brister i Förenade arabemiraten vad gäller demokrati, de mänskliga rättigheterna och rättsstatens principer”, skriver regeringskansliet.
  • De politiska rättigheterna är “starkt begränsade” och politiska partier är förbjudna.
  • Landet tillämpar sharia-lagar och “inskränkningar kvarstår vad gäller kvinnors rättskapacitet och självbestämmande, samt kvinnors och flickors rätt till frihet från fysiskt, psykiskt och sexuellt våld”. 

    Källa:  Regeringskansliet, UD
David Lega (KD). Arkivbild: TT
Sarah Carlsson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.