News55

Patrick Ekwalls polisanmälan nerlagd: “Jag kommer inte glömma”

Artikelbild
STOCKHOLM 20181016 Patrick Ekwall anländer till brottaren Frank Anderssons begraving i Heliga korsets kapell på Skogskyrkogården. Foto: Claudio Bresciani / TT kod 10090
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 10 nov. 2021

Tv-profilen är inte förvånad över utfallet, men det är "ett bevis på att du kan ljuga ihop vad fan som helst och komma undan med det" skriver Ekwall på LinkedIn.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tv-profilen och sportjournalisten Patrick Ekwall förlorade sin fru Hanna Ekwall i februari när hon gick bort i cancer. Bara en kort tid efter det publicerade Stoppa Pressarna en artikel om att Patrick hade inlett en romans med “Robinson”-profilen Julia Franzén, vilket inte stämde. 

Efter flera påtryckningar togs artikeln bort från hemsidan men Patrick Ekwall ville även ha en offentlig ursäkt från Daniel Nyhlén, som är ansvarig utgivare för Stoppa Pressarna.

– Jag krävde då att han skulle be om ursäkt offentligt, åtminstone på sin egen sajt. Jag fick en ursäkt i mejlet, men han skrev inte att han hade hittat på allting, sa Ekwall då till Aftonbladet.

Ekwall valde att polisanmäla Nyhlén, en anmälan som nu har lagts ned. 

”Det är i stort sett omöjligt att få igenom en process för förtal i Sverige och det här är ytterligare ett bevis på att du kan ljuga ihop vad fan som helst och komma undan med det. Hur vidrigt och skamlöst det än är,” skriver Ekwall på Linkedin.

Sportjournalisten säger till Aftonbladet att han inte hade räknat med att polisanmälan skulle leda någonstans men han ville skapa debatt kring den här typen av fall. Ekwall anser att Tryckfrihetsförordningen behöver uppdateras och anpassas till den nya digitala världen.

– Du hör ju på själva namnet – tryckfrihet – att det var ett tag sedan världen såg ut så. I dag kan du ju sprida allt från fake news i olika sammanhang till propaganda mycket snabbare, säger han. Där måste vi hitta en form av möjlighet att förhindra den här typen av ren lögn och förtal. De måste hitta något sätt att komma åt det i en ny tid. Där ligger vi efter, säger han till Aftonbladet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS