Att den svenska valutan är värdelös är något som det skrivs och pratas om mycket just nu. Frågan är varför blev det så?
Mest läst i kategorin
30 procent. Så mycket av värdet har den svenska valutan tappat de senaste tio åren. För tio år sedan kunde man inför en semester eller annan resa få en euro för åtta kronor och 70 öre. Idag kostar en euro elva kronor och 70 öre.
Frågan är vad det beror på. Dagens Nyheter har kontaktat en rad olika experter för att undersöka frågan. Phillip Bacchetta, en av Europas främsta experter inom ämnet, tycker att det hela är en gåta.
– Jag började i en jämförelse med den schweiziska francen. Det finns en del likheter med kronan. Båda våra länder har låg statsskuld, överskott i bytesbalansen och har haft liknande styrräntor. Men valutorna har betett sig helt olika, säger han till Dagens Nyheter.
Med tanke på att de båda valutorna används mestadels av finansbranschen så kan man anta att de borde röra sig åt samma håll. Verkligheten är dock att de ter sig mycket olika, inte minst när världsmarknaden skakar. När det går ostadigt i den globala ekonomin går francen som tåget, medan den svenska kronan tappar värde.
Stefan Gerlach, chefsekonom på banekn EFG i Schweiz, tror att det är skuldsättningen som spökar.
– Jag har känslan av att skuldsättningen har stor betydelse för kronan. Det kanske inte är en fastighetskrasch marknaderna ser framför sig, utan främst att Riksbanken inte klarar att höja räntan lika mycket som Europeiska centralbanken, säger han till tidningen.