News55

Så luras bluffuthyrare med fejkannonser

Så luras bluffuthyrare med fejkannonser
På sociala medier lockar bedragarna till sig sina offer. Med falska annonser hyr ut boenden som i själva verket inte finns.
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 04 apr. 2024Publicerad: 04 apr. 2024

Just nu blir många blåsta av bluffuthyrare på sociala medier. När pengarna är betalda och turisterna kommer fram till resmålet finns det inte ett existerande boende.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En av många som gått i fällan är Ebba Nordlund från Göteborg. Hon bokade en fjällstuga i Sälen med väninnan och familjer. Sällskapet fick en chock när de kom fram och konstaterade att stugan de hyrt inte fanns.

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

– Det var stressande och man blir väldigt ledsen – och sen arg och orolig, säger Ebba Nordlund till SVT Nyheter.

Drömmen om fjällsemester gick i kras för Ebba Nordlund, när hon kom fram fanns det ingen stuga. Arkivbild: TT


Hon hittade annonsen på sociala medier på Marketspace och tyckte den såg bra ut, utan att vara något misstänkt. Men det visade sig senare att bilderna var stulna av bluffmakaren på nätet och det var en falsk adress som angetts.

– När vi upptäcker att stugan inte finns, så försöker jag få kontakt med uthyraren på messenger – men då har han stängt av, blockat och vi kan inte nå honom, förklarar Ebba Nordlund för SVT Nyheter.

Svårt för polisen att utreda

Enligt SVT Nyheter är den aktuelle bedragaren dömd för liknande brott, men fortsätter att lägga ut falska annonser på sociala medier, bland annat Facebook.

ANNONS

Polisen har svårt att komma åt bluffmakarna och utreda annonsbedrägerierna. Några av orsakerna som gör det svårare är att de använder sig av utländska banker, att annonserna i högre grad finns på sociala medier och att alla falska annonser inte anmäls, uppger SVT Nyheter.

Matilda Eriksson Rehnberg som arbetar med att utreda bedrägerier hos polisen skulle vilja se att det jobbas mer förebyggande på plattformarna som tar emot annonserna.

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här. 

– Man vill att det förebyggs så att det inte går att begå de här bedrägerierna. Kanske behöver säkerheten på sajterna där man lägger ut annonserna förbättras, säger hon och fortsätter:

– Går pengarna utomlands måste vi vända oss till det landet för att begära rättshjälp och få hjälp av deras myndigheter för att kunna få hjälp att utreda brotten.

ANNONS
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS