News55

Birgitta Ohlsson om cancern: ”Det kan bli en tuffare behandling”

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 13 dec. 2021

I somras berättade den före detta politiken om den cancerdiagnos hon drabbats av. Nu kommer hon med nya besked.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Birgitta Ohlsson, 46, var toppolitikern som under 16 år var riksdagsledamot för Liberalerna och hade poster som EU-minister i Fredrik Reinfeldts regering men lät 2017 meddela att hon gav upp kampen om partiledarskapet och jobbar nu 80 procent som Chef för National Democratic Institutes, NDI:s, program för politiska partier i Washington. Sommaren 2021 drabbades hon av bröstcancer och postade själv ett inlägg på sin Instagram.

”I mitten av juli denna sommar fick jag diagnosen bröstcancer med lymfkörtelmetastaser (dottertumörer). Jag pendlar mellan känslan av att detta bara är en otäck mardröm som någon kommer att väcka mig ur till att faktiskt se mig själv under tidig vår nästa år ha genomgått cellgifter, operation och strålning. Svensk sjukvård – alltifrån husläkare som larmade direkt till att jag redan startat en intensiv cellgiftsbehandling – har varit föredömligt resultatinriktade. Och empatiska. Det är viktigt.”

Nu har Birgitta avslutat sin cellgiftbehandling och väntar på svar för att se om den haft en god effekt. Hon postade nyligen en stark bild på sig själv med kalt huvud, avsaknad av ögonbryn och med torr, fjällig hud.

”Den osminkade cancern. I går gjorde jag min åttonde och förhoppningsvis sista cellgiftsbehandling. Det vet man ju aldrig. Även min piccline – den slang som via en nål i armen via venerna gått ända fram till 1,5 centimeter från mitt hjärta är nu utdragen. Om patologerna i december finner cancerceller kvar i de då bortopererade tumörerna i bröst och lymfkörtlar blir det cellgiftsbehandling igen. Om datortomografin (röntgen hals till höft) i januari visar fler fläckar på inre organ blir det än tuffare behandling. Men jag är stolt över mig själv och min kropp som kastades abrupt in i denna cellgiftsbehandling i början av augusti”

Under varannan vecka har hon fått behandling och drabbats av nervskador, skelettvärk, trötthet och svagt immunförsvar men hon har bara mått illa en gång under sin cellgiftsbehandling då hon fått bra mediciner för att motverka illamåendet. Under vissa veckor har hon kört spinningpass 6-7 gånger i veckan då högintensiv träning är bra för att minska biverkningar av behandlingen.

 ”Jag tänkte att jag skulle vara mycket tröttare. Men det är mest dag fyra och fem under cellgiftsbehandlingen som jag varit riktigt trött. För min del -som är privilegierad och kan mestadels jobba hemifrån pga pandemin- har det varit väldigt viktigt att kunna yrkesarbeta om än inte heltid. Då har jag fått annat att tänka på, bibehållit mycket av min identitet och inte bara tänkt på cancern. Även om det nästan är ett halvtidsjobb att ha cancer med alla läkarbesök, prover och sjukhusbesök som min kontaktsjuksköterska brukar säga”.

I december och januari väntar Birgitta få svar på sjukdomens status.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS