News55

Birro om Berghagens bok-"Han har ett mörker och ett djup”

Artikelbild
Marc Femenia
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 26 sep. 2021

Nu tar Lasse Berghagen bladet från munnen och släpper i höst, tillsammans med medförfattaren Marcus Birro, sin självbiografi. Nu avslöjar Marcus delar i skrivprocessen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hela Sveriges teddybjörn är Lasse Berghagen, 76, som är en av våra mest älskade artister. Mest känd är han för att programleda ”Allsång på Skansen” men har också släppt barnböcker, diktsamlingar och setts på scen och i filmer.

Nu släpps biografin ”Hej livet!” och medförfattaren Marcus Birro har varit pennan under ett år och tillsammans med Lasse mejslat fram det viktiga. De båda har kommit varandra nära under processen och Marcus har velat hitta andra bilder av Lasse än den vi är vana vid.

–  Den allmänna bilden är en glad gamäng i blå kavaj som är bra på att leda allsång. Men han har ett mörker och ett djup som jag kanske har fått locka fram, berättar Marcus i Aftonbladet.

Lasse var gift med Barbro ”Lill-Babs” Svensson 1965-1968 och tillsammans fick de dottern Malin och Lasse träffade sedermera Eva som han numera är gift med. Arbetet med boken har varit stundtals känslosamt men har förstås gett ett djup och en allvarlig underton till hans liv.

– Det har det varit känslosamt, framför allt när det gäller vänner till honom som har gått bort. Det har gått som en röd tråd under hela tiden vi har jobbat med boken. Han pratar om sin vän Magnus Härenstam och Barbro och det vemodet som går som en röd tråd genom boken, fortsätter Marcus.

Att skriva en bok åt någon annan är förstås en utmaning, att ge rättvisa till en persons liv och fånga den rätta känslan kan inte vara helt lätt

–  Det är viktigt att han är nöjd, det är hans bok och jag är hans redskap, mitt enda mål är att han ska bli nöjd och det är han. En fin sak är att plötsligt fick jag en version av bokomslaget på mailen med mitt namn större än innan. Jag undrade varför och då sa förlaget att Lasse krävde att mitt namn skulle vara större på omslaget ­­– och det utan att han sa något till mig. Det säger en del om hur han är.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS