News55

Totte Wallin: "Jag har ju levt som pensionär sedan 1980”

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 16 nov. 2020Publicerad: 16 nov. 2020

Totte Wallin, ny krönikör på News55, sitter och blickar ut över Mälaren där han bor. 68 år fyllda och pensionär sedan han var 67. Men så stor skillnad tycker han inte att det blev.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Jag har ju levt som pensionär sedan 1980 på det sättet att jag själv planerat min tid. De sista åren jobbade jag visserligen åt Arbetsförmedlingen. Jag blev fast anställd när jag var 63. Det var intressant att se hur en statlig myndighet fungerar – eller inte fungerar. 

Frågan “Vem är Totte Wallin?” möts med ett glatt skratt. 

– Man vet ju inte från början vad det ska bli. Men till slut blev det nästan som ett varumärke, vad jag stått för och vad jag har jobbat med. Samtidigt har jag alltid strävat efter att skillnaden mellan varumärket och mig ska vara så liten som möjligt. Jag vill inte vara olika personer, jag vill vara samma person hela tiden. 

Och frågar man någon på stan vem Totte Wallin är så tror han att det är en generationsfråga. 

– Jag tror att många kommer ihåg “Enköpingståge”, en av mina låtar jag skrev för 42 år sedan. En del kommer nog ihåg tv-program jag haft, till exempel ett som hette Videograttis. 

Andra kanske kommer ihåg honom från skolan. Totte Wallin är utbildad lärare och undervisade i historia, geografi och samhällskunskap på en högstadieskola i Enköping. Efter tre år fick han så mycket att göra med musiken att han lämnade katedern. 

I början av 1980-talet var Totte Wallins plattor de tredje mest spelade på radion efter Evert Taube och Povel Ramel. Totte for land och rike runt, som mest 6000 mil om året och även en del flyg, för att spela. Numera är han inte ute och spelar alls. 

– Jag tycker att logistiken är så jobbig, hålla på att bära grejer, och jag tycker inte att jag är lika bra längre. Jag är 68 och inte lika bra som när jag var 58. Om en publik ska betala så vill jag kunna leverera, jag inser att jag inte klarar av det på samma sätt i dag. 

ANNONS

Musikintresset har han däremot kvar och det väcktes tidigt. Han var sex år när han köpte “Jailhouse Rock”. 

– Jag var oerhört intresserad av musik, lyssnade jättemycket och fick också skivor av äldre tjejer i min närhet. 

Hans mamma sjöng mycket, en hel del schlager, och tillsammans sjöng de ur sångböcker i bilen. 

– Jag var inte gammal när jag kunde hela texten till “Havsörnsvals” av Evert Taube. 

Totte Wallin har skrivit krönikor för olika tidningar och radio sedan 1980-talet. På News55 tillhör han de senaste nytillskotten av krönikörer och han lovar att bjuda på en bredd med allt från idrott och musik till historia. 

– Mitt största intresse är att skriva om olika historiska paralleller. Ta Olof Palme, vi har väldigt svårt att beskriva socialdemokratin innan Palme på grund av ett ouppklarat mord. 

Han gillar att hålla sig ajour med vad som händer, läser ledare, kultur och sport i flera svenska och tyska dagstidningar varje morgon, lyssnar på radio och tittar på alla presskonferenser med Folkhälsomyndigheten

– Om jag får skryta så brukar jag vara bra på att nosa upp trender, säger Totte Wallin som liknar sin facebook-sida vid en tidning.

ANNONS

Hur har du haft det under pandemin?

– Det har funkat bra, jag har inte känt mig isolerad på något sätt, min fru har arbetat hemifrån så jag är inte ensam heller. Jag sköter det som jag brukar göra och är försiktig när jag åker och handlar, jag tvättar händerna noga och har med mig handsprit. 

Vad tycker du var det bästa med att bli pensionär?

– Jag har haft ett kreativt jobb där jag i princip haft mig själv som arbetsplats. Jag skaffade pensionsförsäkring väldigt tidigt, både privat och genom aktiebolaget, för att jag skulle ha ekonomisk trygghet. När jag slutade jobba var det som att dra ur kontakten, jag upplevde det som jätteskönt att kunna fortsätta att leva som jag vill göra och inte behöva bry mig om ifall jag har pengar till hyran. 

Det är något han tror att alla behöver tänka på en hel del, att säkra att man har pengar så man klarar sig. 

– Staten och politiken har lurat många människor. “Vi ska ta hand om er från vaggan till graven och vi har höga skatter”. Det samhället lovade att skydda har de inte skyddat alls. Det tycker jag är ett svek. Framför allt gäller det kvinnor som varit hemma med barn, det är de som har torskat mest på det här. 

Äldres erfarenheter, tas de tillvara?

– Det är en ganska stor grupp, men ofta är det de ungas röst man lyssnar på. Om man tittar på en arkitekt så är de oftast bäst när de är i 80-årsåldern. Då kan de ta bort det som inte betyder något och se vad som är viktigt. 

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS