News55

Ålderism – den mest accepterade typen av fördom

En ledsen äldre man. Ålderism är en anledning till att äldre misshandlas. I kanada har misshandeln av äldre ökat de senaste åren.
Ålderism är en anledning till att äldre misshandlas. I kanada har misshandeln av äldre ökat de senaste åren. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 19 juni 2024Publicerad: 19 juni 2024

För att kunna hantera övergrepp på äldre människor måste vi få ett slut på ålderismen, som är den mest tolererade formen av sociala fördomar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ålderism är en anledning till att äldre misshandlas. I kanada har misshandeln av äldre ökat de senaste åren. (Foto: Pexels)

Går du in på ett apotek i Kanada översvämmas du av negativa attityder om äldre människor. Det finns gratulationskort som hånar seniorer och en massa anti-aging-produkter bland hudvårdsprodukterna, det skriver Heather Campbell Pope i The Hamilton Spectator.

Hon är är grundaren av Dementia Justice Canada och skriver vidare att många av oss köper de här produkterna trots att deras budskap är att inte respektera äldre människor. Det beror enligt henne på att ålderism är den mesta accepterade typen av fördom.

Kan kopplas till misshndel

Det var den amerikanska läkaren Robert Butler som 1969 började kalla systematiska fördomar mot människor på grund av att de är gamla för åldersim.

Den kan förefalla harmlös, som födelsedagskort med osmakliga skämt eller produkter som lovar evig ungdom. Men alla de här små sakerna av ålderism blir tillsammans ett samhälle som nedvärderar de gamla, skriver Heather Campbell Pope.

Hon menar att när ålderism är som värst kan den kopplas till misshandel av äldre och att vare sig det är medvetet eller inte förlitar sig missbrukare ofta på ålderistiska stereotyper för att rationalisera ett sårande beteende. 

Det kan leda till att en vuxen dotter tömmer det gemensamma kontot hon delar med sin äldre sjuka far, eftersom hon tänker att han ändå kommer dö snart. 

ANNONS

Det kan också vara en vårdgivare som tar i en demenspatient på ett olämpligt sätt och tänker att den gamla ändå inte kan anmäla.

ANNONS

Känner ofta misshandlaren

Misshandel av äldre kan se ut på många olika sätt, den vanligaste formen av äldremisshandel är den finansiella misshandeln, men den kan också vara fysisk, känslomässig eller sexuell. Vanvård är också misshandel. 

Oftast begås misshandeln av någon som den äldre känner och litar på, exempelvis en familjemedlem eller en vårdgivare, men även främlingar kan misshandla äldre, det inkluderar bedragare, skriver Heather Campbell Pope.

Hon skriver vidare att misshandel av äldre ofta är ett brott och att gärningsmännen kan åtalas, men att äldremisshandel till stor del är ett dolt och växande problem i Kanada. 

Enligt Statistics Canada ökade andelen polisrapporterat våld mot äldre i Kanada med 22 procent från 2010 till 2020. 

“Låt oss utmana de ålderistiska antagandena som avhumaniserar äldre människor. Det kommer föra oss närmare en värld där alla seniorer behandlas med värdighet”, avslutar Heather Campbell Pope i The Hamilton Spector.

Ålderism hotar folkhälsan – så kan det lösas

Många drabbas, såväl välmåendet som den fysiska och psykiska hälsan påverkas och det leder till ojämlikheter i hälso- och sjukvårdens arbete. Det handlar om ålderism.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS